U Srbiji uhićeno nekoliko pripadnika "Škorpiona" prepoznatih sa snimke

SRBIJANSKE vlasti uhitile su "nekoliko osumnjičenih" za likvidaciju Muslimana kod Srebrenice 1995. godine, identificiranih na osnovu snimke prikazane u srijedu u sudnici Haaškog suda, u postupku protiv Slobodana Miloševića, potvrdio je novinarima u Vladi Srbije premijer Vojislav Koštunica, nakon susreta s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Beogradski Radio B92 objavio je imena dvojice uhićenih pripadnika postrojbe "Škorpioni" (od, kako se neslužbeno doznaje, ukupno osam). Riječ je o Aleksandru Mediću, bratu zapovjednika te postrojbe Slobodana Medića, te Peri Petraševiću.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu Nataša Kandić izjavila je agenciji Beta u četvrtak da su pojedini pripadnici te postrojbe sudjelovali i u zločinima na području Tovarnika, Vukovara i Brčkog. Tijekom rata u Hrvatskoj, kazala je ona agenciji Beta, pripadnici te postrojbe bili su stacionirani u Đeletovcima gdje se nalaze naftna polja, koja su bila i izvor financiranja te postrojbe.

Tijekom 1991. i 1992. godine "Škorpioni" su funkcionirali kao postrojba Državne sigurnosti MUP-a Srbije, a u to vrijeme postojao je i stalni transfer između pripadnika "Škorpiona", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i "Crvenih beretki" tj. Jedinice za specijalne operacije, čiji je zapovjednik bio Milorad Ulemek Legija, danas prvooptuženi za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i niz drugih teških kaznenih djela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom od ranijih suđenja za ratne zločine, pripadnik "Škorpiona" Saša Cvjetan osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Podujevu 1999. godine, gdje je ubijeno 14 civila i teško ranjeno još petoro djece. Zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić svjedočio je na tom suđenju, te tvrdio da pripadnici njegove postrojbe nisu sudjelovali u tom zločinu, već da ih se optužuje "da bi se na nekoga svalila krivnja".

Glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić potvrdio je agenciji Beta da je pretkazneni postupak u "slučaju Srebrenica" u tijeku, te da je on pokrenut prije nego što je snimka pogubljenja šestorice Muslimana kod Srebrenice pokazana u haaškoj sudnici, jer je Specijalno tužiteljstvo do snimke došlo nešto ranije.

Da će taj slučaj biti i tema razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte u četvrtak u Beogradu, potvrdio je i njen posljednji beogradski sugovornik, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Već sam rekao da se u Američkom kongresu priprema jedna vrlo oštra rezolucija povodom događanja u Srebrenici i da država mora hitro i odlučno reagirati. Ne smijemo doći u poziciju da se stalno branimo, moramo ići u susret problemu, priznati da je zločin počinjen, više nema nikakvih dilema, ako su ikada i postojale, da se dogodio strašan zločin u Srebrenici i ovi snimci to potvrđuju na najteži mogući način", kazao je Ljajić uoči susreta s glavnom haaškom tužiteljicom Radiju B92.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara