U srebreničkoj masovnoj grobnici pronađeno više od tisuću dijelova tijela

FORENZIČKI stručnjaci u petak su izvjestili da su u do sada najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj u Bosni, grobnici Jaz u Kamenici kod Zvornika, do sada ekshumirali 133 čitava kostura i više od 900 dijelova tijela žrtava srebreničkog masakra, objavio je Reuters.

Jaz u naselju Kamenica masovna je grobnica u kojoj su pronađeni ostaci Srebreničana koji su bili žrtvama genocida i masovnog pokolja 1995. godine. Kako bi se prikrili tragovi zločina, tijela su u masovnu grobnicu svojevremeno prebačena s mjesta gdje se pokolj dogodio.

"Ovo je najveća masovna grobnica u Bosni." - za Reuters je izjavio Murat Hurtić iz Federalne komisije za traženje nestalih.

Ekipa od deset članova odjevena u bijela odjela, kopala je kroz blato kako bi pronašla lubanje i kosti, od kojih su neke pronađene u cijelosti, neke oštećene, a kraj ostataka pronađena je i odjeća žrtava.

"Nastavit ćemo s ekshumacijom iduća tri ili četiri dana, očekujemo da ćemo pronaći još ostataka, iako je teško procijeniti koliko će ih još biti otkriveno." - izjavio je za Reuters Murat Hurtić.

Hurtić također kaže kako je teško procijeniti koliko će tijela moći biti identificirano, budući neka nisu pronađena u cijelosti. Za sada se pretpostavlja kako bi neidentificiranih tijela moglo biti na stotine.

Genocid u Srebrenici podrazumijeva masovna ubojstva velikog broja Bošnjaka, muškaraca i dječaka, od kojih su neki pred nišanom Vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića stradali u samoj Srebrenici, a neki u okolnim šumama u kojima su namjeravali pronaći spas od stravične smrti.

Iako je Vijeće Sigurnosti 16. travnja 1993. godine donijelo rezoluciju kojom je Srebrenica proglašena "zaštićenom zonom koja se ne smije oružano napadati niti izlagati nekom drugom neprijateljskom činu", stradalim Bošnjacima ni nizozemski pripadnici UN-a koji su se tamo našli kako bi "zaštićenu zonu" doista i učinili takvom, nisu mogli ponuditi spas pred pokoljem u kojemu je stradalo oko 8 tisuća ljudi.

Bosanski su Srbi izoliranu srebreničku enklavu zarobili 11. srpnja 2005. godine, ispisavši time tragično razdoblje u povijesti bošnjačkog stanovništva.

Oko 8 tisuća Srebreničana ubijeno je u egzekucijama u kojima su Bošnjaci srebreničkim okupatorima bili metom iživljavanja i prakticiranja samovolje koja po ničemu nije bila bliska pravilima ratovanja.

Neki od pronađenih ostataka, kako kaže Hurtić,  pripadaju žrtvama koje su stradale u egzekucijama na farmi Pilica, nakon pada Srebrenice.

Reuters je spomenuo i bosanskog Hrvata Dražena Erdemovića, koji je priznao ubojstva gotovo polovice od 153 Bošnjaka koji su pogubljeni u Pilici, te je u Haagu osuđen na pet godina zatvora 1995. godine. Erdemović koji je bio pripadnik 10. odreda vojske bosanskih Srba svoju je kaznu odslužio.

Ekipa forenzičara pronašla je i nemali broj metaka smještenih u pronađenim dijelovima tijela poginulih Srebreničana, kao i plastične vrećice te dijelove odjeće vezane oko ruku žrtava.

"Našli smo i puno dokumenata, od kojih su njih 14 čitljivi te jasno pokazuju da se radilo o žrtvama koje su nestale tijekom srpnja 1995. godine." - kazao je Hurtić.

Oko 2,500 srebreničkih žrtava identificirano je i pokopano, dok ostaci pohranjeni u 3,500 vrećica u kojima se nalaze ostaci poginulih još uvijek očekuje DNA identifikacija.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara