U središtu nove afere HDZ-a opet "Rusi" i tajno financiranje stranke s milijunima kuna

U središtu nove afere HDZ-a opet "Rusi" i tajno financiranje stranke s milijunima kuna

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, FAH

HDZ trese nova afera sa starim akterima. Naime, i ovog puta riječ o financijama, točnije tajno financiranje stranačkih aktivnosti. U igri je opet "ruski kapital", a u glavnim ulogama su ponovno Tomislav Karamarko i Milijan Brkić.

Klauzula o tajnosti donacije

Kako je danas otkrio tjednik Nacional,  HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta platila je njemačkom IFO institutu izradu gospodarskog programa HDZ-a temeljem donacije od 2,6 milijuna kuna koja je došla od Zaklade Nova pokoljenja. Kontakt osoba Zaklade Nova pokoljenja je Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko, a koja je povezana s tvrtkama Migrit energija, Migrit solarna, Titan građenje i Titan nekretnine. O ovoj donaciji nije se znalo u vrhu HDZ-a, a oni koji su i znali bili su obvezani klauzulom o tajnosti ugovora o donaciji.

Podsjetimo, prošlog se ljeta tvrtka Migrit energija, koja je također u vlasništvu Oksane Dvinskykh, pokušala uključiti u posao s nuklearnom energijom u Finskoj. Nisu uspjeli jer su Finci smatrali da iza svega stoji ruski novac.

Slavili s HDZ-om izbornu pobjedu u društvu Ane Karamarko

Oksana i bračni par Karamarko družili su se i u izbornoj noći, kada je Ana Šarić bodrila Kolindu Grabar Kitarović u društvu svojeg prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca te Oksane Dvinskykh, a druženje je dokumentirano i fotografijom koja je kasnije objavljena na Facebooku.

Tvrtka Titan Oksane Dvinskykh HDZ-u je donirala ukupno 100.000 kuna.

Moguća veza ruskog kapitala i HDZ-a otkrivena je i kada je HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks.

Stier: Nisam bio zadovoljan sporazumom

"Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj, po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj", napisala je sada već bivša novinarka tportala Oriana Ivković Novokmet koja je nakon članka u kojem je povezala ruski kapital i HDZ dobila otkaz.

No, vratimo se na samu aferu koja danas potresa HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio zadovoljan sporazumom i tražio sam da se ukine klauzula o poslovnoj tajni", rekao je za Index Davor Stier, jedan od tri člana Uprave HDZ-ove Zaklade Hrvatskog državnog zavoda. O sporazumu, odnosno donaciji, Stier je saznao krajem 2014. godine, a zbog tog ugovora između dvije Zaklade, kojeg je smatrao lošim, nije potpisao izvješće za tu godinu.

"Bio je to loš odabir"

"Nije tu samo pitanje transparentnosti, nego i odabira. Smatrao sam da je sve to loše", rekao je Stier koji napominje euroatlantsku vokaciju HDZ-a te mu je čini se itekako jasna veza između Zaklade Nova pokoljenja i ruskog kapitala. Na izravan upit Indexa kako je Zaklada zapravo financirala HDZ odnosno da li je bila uplata novca ili se izravno platilo njemačkom Ifo institutu, Stier nije htio odgovoriti. Naime, kako kaže, veže ga klauzula o tajnosti.

Kako smo istražili HDZ-ova Zaklada i Zaklada Nova pokoljenja surađuju već godinama i to ne kriju. Tako je Zaklada pokoljenja financirala Političku akademiju, program "Žene u politici", a HDZ-ovoj zakladi plaćali su i putovanja u Njemačku.

"Sufinancirali smo Studijsko putovanje u Bavarskoj u organizaciji minhenskog Instituta IFO i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta", stoji na službenoj stranici Zaklade Nova pokoljenja kao i informacija da su sudjelovali u sufinanciranju održavanja Rodne kuće i Spomen–škole prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću zajedno sa Zakladom hrvatskog državnog zavoda. Godišnje ova Zaklada donira oko 5 do 6 milijuna kuna.

Prusina: Dokument IFO-a potreban je reformskoj Hrvatskoj

Na izravna pitanja o vezama s HDZ-om za sada iz Zaklade Nova pokoljenja nismo dobili odgovor. No, HDZ-ova zaklada tvrdi kako je sve - transparentno i po zakonu.  

"Ukupno financijsko poslovanje Zaklade u proteklom razdoblju bilo je zakonito te u cjelini poštovalo sve propise koji reguliraju rad zaklada", kaže za Index Srećko Prusina ravnatelj Zaklde hrvatskog državnog zavjeta. Naime, Prusina smatra kako je program IFO Instituta „Kratkoročne i dugoročne mjere za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj“ koji je ostvaren u suradnji sa Zakladom, na razini ukupne stručne javnosti ocijenjen "izuzetno pozitivno i kao vrijedan i koristan analitički dokument i podloga za potrebne ekonomske promjene i reforme u Hrvatskoj". O suradnji sa Zakladom Nova pokoljenja ne vidi ništa sporno.

"Što se pak tiče u javnosti spominjanih izvora financiranja rada Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, te posebice donacija Zaklade Nova pokoljenja, naglašavam da su iste ostvarene u skladu sa svim zakonskim propisima, kao što je to bio slučaj sa svim drugim donacijama koje pomažu i osiguravaju redoviti rad Zaklade", kaže Prusina.

Zaklada financira Zakladu pa tako i Tuđmanovu rodnu kuću

Kako je vidljivo u financijama ove HDZ-ove Zaklade godišnji imaju prihod od oko 1,2 milijuna kuna. "Skok" se dogodio u 2015. godini kada su primili donaciju od 2.8 milijuna  kuna što se poklapa s iznosom kojeg Nacional navodi kao cijenu analize Ifo Instituta.

Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta godišnje ima proračun oko 2,9 milijuna kuna od čega je 2,1 milijun kuna prikupljen donacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara