U središtu Zagreba obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

HUMANITARNOM akcijom ´Pozitivna akcija´ danas je na štandu u središtu Zagreba obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a prikupljanjem novca za Hrvatsku udrugu oboljelih od side i dijeljenjem promotivnih letaka o toj bolesti te kondoma.

Osim mnogih građana, štand na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice posjetio je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je tom prigodom darovao 100 kuna za oboljele od side.

´Bio sam šokiran odnosom sredine prema dvjema djevojčicama oboljelim od AIDS-a, ali me je ujedno ohrabrila akcija mladih u Bjelovaru koja dala podršku djevojčicama´, rekao je tom prilikom predsjednik Mesić.

Predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od side Tomislav Vurušić upozorio je na diskriminaciju bolesnika, te je istaknuo važnost prevencije i edukacije mladih o toj bolesti.

Sve zapadne zemlje prošle su prije desetak godina ono što mi danas prolazimo, no mi možemo učiniti više na edukaciji mladeži i prevenciji bolesti, rekao je Tomislav Vurušić.

U svijetu se na dan otkrije oko 1200 slučajeva oboljelih od side, a polovica je mlađa od 24 godine. U Hrvatskoj se u godini otkrije od osam do 15 novih slučajeva.

Humanitarnu akciju organizirali su Hrvatska udruga oboljelih od side i farmaceutska tvrtka ´GlaxoSmithKline´, koja već deset godina diljem svijeta aktivno sudjeluje u prevenciji i liječenju te bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara