U srijedu odluka: Australski kardinal pedofil možda će na slobodu

U srijedu odluka: Australski kardinal pedofil možda će na slobodu
Foto: EPA

AUSTRALSKI kardinal George Pell, najviši katolički svećenik osuđen zbog spolnog zlostavljanja djece koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu, mogao bi u srijedu izići iz zatvora bude li njegov pokušaj pobijanja presude uspješan.

Melburnški prizivni sud 21. kolovoza donijet će svoju odluku i ovisno o njoj, Pell bi mogao odmah izići iz zatvora, njegov slučaj bi mogao biti ponovno poslan na obnovu postupka, ili bi mogao ponovno biti poslan u zatvor.

Nekadašnji bliski savjetnik pape Franje osuđen je u ožujku ove godine zbog seksualnog zlostavljanja dvojice trinaestogodišnjih dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu. On tvrdi da je nevin.

Trojica sudaca prizivnog suda u Melbourneu u lipnju su na dvodnevnom ročištu razmatrati Pellov zahtjev da mu se odobri žalba na presudu i samu žalbu.

Na kraju ročišta suci su se pozvali na svoje pravo da donesu odluku kasnije. Nakon ročišta Pell je poslan natrag u zatvor gdje je dočekao 78. rođendan u samici.

Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Bivši nadbiskup Melbournea i Sydneyja smatra da je prvostupanjska presuda 'nerazumna' jer se temelji jedino na svjedočanstvima jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Predsjednica Vrhovnog suda Anne Ferguson pročitat će sažetak odluke, koja bi mogla biti donesena većinom glasova ili jednoglasno, a prenosit će se uživo na internetskoj stranici suda u 9.30 sati po lokalnom vremenu (1.30 sati po srednjoeuropskom vremenu). 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara