U srijedu počinje suđenje Pavlu Strugaru

HAŠKO suđenje umirovljenom generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Pavlu Strugaru, optuženom za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika tijekom 1991. godine, trebalo bi započeti u srijedu poslijepodne, objavio je Haški sud.

Strugar je u petak prebačen iz Srbije i Crne Gore u pritvor suda u Scheveningenu. On je trebao otputovati u Haag još prije desetak dana, ali je svoj odlazak odgađao zbog navodnih zdravstvenih teškoća. Zbog toga je suđenje, koje je trebalo početi prije gotovo tjedan dana, bilo odgođeno.

Haški sud tereti Strugara u šest točaka optužnice za povrede ratnog prava i običaja počinjene napadima JNA na Dubrovnik iz Crne Gore, BiH i s mora u kojima je ubijano i ranjavano stanovništvo, te uništavani stambeni i vjerski objekti, kao i kulturno nasljeđe Dubrovnika.

Strugar se predao Haškom sudu u studenom 2001. godine, a na privremenu slobodu pušten je 1. prosinca iste godine, nakon što su i savezna i crnogorska vlada pružile jamstva da će se vratiti na poziv suda na početak suđenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strugar je prvotno bio optužen zajedno s admiralom Miodragom Jokićem, admiralom Milanom Zecom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem.

Haški je sud u međuvremenu povukao optužnicu protiv Zeca, admiral Jokić priznao je u kolovozu ove godine krivnju, a Kovačeviću je postupak izdvojen zbog psihičkih problema.

Haško tužiteljstvo na raspravi u slučaju Miodraga Jokića početkom ovog mjeseca zatražilo je kaznu zatvora do deset godina za umirovljenog admirala Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) za napad na Dubrovnik, a njegova obrana zatražila je da se Jokiću ne izrekne kazna veća od dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara