U starijih muškaraca sperma je genetski oštećenija

ŠTO JE muškarac stariji, sperma mu je genetski oštećenija, objavili su američki istraživači.

Tako se možda može objasniti novije otkriće da stariji očevi češće imaju djecu s urođenim manama te da su manje plodni od mladića, tvrdi ekipa stručnjaka sa sveučilišta u Seattleu.

Narendra Singh i kolege testirali su 66 muškaraca u dobi od 20 do 57 godina i otkrili u starijih muškaraca veći postotak sperme sa znatnim oštećenjima DNK.

U članku objavljenom u časopisu Fertility and Sterility, autori kažu da jednostavnim pregledom sperme nisu uočili nikakvu razliku te da dob ne utječe na ukupan broj spermija i njihov oblik.

No pregled DNK pokazao je da stariji imaju više spermija s oštećenim DNK nego mladi muškarci. Uz to, manje je vjerojatno da će se u spermi starijih muškaraca aktivirati mehanizam samouništenja, apoptoza. Riječ je o programiranoj smrti stanice, jednom od osnovnih kontrolnih mehanizama u višestaničnim organizmima, kojim se tijelo rješava oštećenih stanica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je, kažu istraživači, da na kvalitetu sperme ne utječe dob sama, nego sva oštećenja koja sa starenjem dolaze iz okoliša. Muškarac svakodnevno proizvodi novu spermu, ali na organe koji sudjeluju u toj proizvodnji djeluju pušenje, kemikalije sunčeva svjetlost i način života.

"Nažalost, starenje ne možemo zaustaviti, ali muškarci koji odgađaju očinstvo morali bi razmisliti o tome kako žive i tako smanjiti opasnost od neplodnosti ili požuriti s odlukom o očinstvu", kaže dr. Anthony Thomas, predsjednik američkoga Društva za mušku plodnost i urologiju.

"Za zdravo dijete potrebna je zdrava sperma, a uz više istraživanja možda ćemo otkriti i kako je najbolje zaštititi od oštećenja na DNK".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara