U subotu se održava prvi gay pride u Sjevernoj Makedoniji

U subotu se održava prvi gay pride u Sjevernoj Makedoniji
Ilustracija: EPA

SJEVERNA Makedonija ugostit će svoj prvi Gay Pride, svojevrsni test poštivanja ljudskih prava u zemlji koja teži postati članica Europske unije, piše u petak Reuters. 

Sjeverna Makedonija je jedna od nekolicine zemalja u regiji u kojoj se do sada nikada nije održala Povorka ponosa, ali u subotu će homoseksualci, lezbijke i ostali pripadnici LGBT zajednice izaći na ulice glavnog grada kako bi ukazali na diskriminaciju i govor mržnje kojima su izloženi.

"Diskriminacija je prisutna na ulici (...) Doživljavam fizičke prijetnje, to je svakodnevica", kazala je 30-godišnja Kristina Mitrovska šetajući Skopljem s 21-godišnjom partnericom Irinom Gesovskom.

"Sve ovisi na koga nabasaš", dodala je Gesovska.

Velika diskriminacija LGBT zajednice

Homoseksualac Bobi, koji nije želio dati svoje pravo ime, kazao je da se iz malog mjesta morao preseliti u Skoplje kako bi pobjegao od stalnog zlostavljanja.

Antonio Mihajlov iz udruge za ljudska prava Subverzivna fronta kazao je da se situacija s LGBT zajednicom u Sjevernoj Makedoniji popravila od dolaska na vlast 2017. proeuropskih socijaldemokrata i njihovih albanskih koalicijskih partnera, ali da se još dosta toga mora učiniti.

Prema njegovim riječima, pripadnici LGBT zajednice posebice su suočeni s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Sjeverna Makedonija, koja se nada da će dobiti datum početka pristupnih pregovora s EU-om, mora poboljšati stanje ljudskih i manjinskih prava u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara