U Švedskoj bande vode krvavi ulični rat oružjem koje stiže preko Hrvatske

U Švedskoj bande vode krvavi ulični rat oružjem koje stiže preko Hrvatske
Screenshot: Youtube/Aftonbladet

ŠVEDSKI list Aftonbladet objavio je opširan članak o tome kako se iz Bosne i Hercegovine i preko Hrvatske krijumčari oružje s kojim švedske kriminalne bande ratuju, a situacija je toliko eskalirala da švedski premijer Stefan Löfven razmatra i upotrebu vojske u borbi protiv organiziranog kriminala.
 
Švedska je najveće tržište u Europi za ilegalno uvezeno oružje s Balkana, piše Aftonbladet, pozivajući se na banjalučkog specijalnog tužitelja Gorana Glamočanina, koji tvrdi kako postoji dobro organizirana skupina koja Šveđanima prodaje oružje. Navodno je već više pošiljki sa stotinama komada oružja preko Hrvatske prokrijumčareno do Švedske.
 
Uhićenje na hrvatsko-slovenskoj granici
 
Novinari Aftonbladeta su u Glamočaninovom uredu snimili mali arsenal koji je trebao biti poslan u Švedsku, a zaplijenjen je u akciji banjalučke policije i tužiteljstva. Glamočanin je pokrenuo postupak protiv dvadeset osumnjičenih za krijumčarenje oružja, čije bi suđenje trebalo početi u ožujku. 
 
Policija je prvi put u trag krijumčarima ušla 2014. godine kada su ih zaustavili na slovenskoj granici u akciji Rekyl na kojoj su surađivali švedska, bosanska i slovenska policija. Posljednji slučaj zabilježen je nedavno, i to kada je na granici između Hrvatske i Slovenije uhvaćen 29-godišnji muškarac iz sela pored Banja Luke, u čijim je torbama policija pronašla 36 ručnih bombi, tri automatske puške, sedam pištolja, stotine metaka, nagaznu minu te jedan projektil. Osumnjičeni redovno putuje za Švedsku gdje živi i radi sa svojim rođacima u Göteborgu.
 
Muškarac koji je trebao primiti pošiljku od 29-godišnjaka živi na različitim adresama u Göteborgu i Malmöu. Otprije je poznat policiji, dovode ga u vezu i s jednim ubojstvom.
 
Od početka godine ubijeno četvero ljudi u ratu bandi
 
Sve to se odvija u pozadini rata kriminalnih bandi u Švedskoj, u kojem je od početka ove godine ubijeno već četvero ljudi. Izvještaj švedske policije objavljen u prosincu prošle godine otkriva kako je u 2017. zabilježeno 306 oružanih incidenata s 41 smrtnim slučajem. Nakon što je proteklog vikenda u Malmöu 21-godišnjak upucan u glavu, dio švedske oporbe zatražio je da se i vojska uključi u rat protiv kriminalaca.
 
“Uplitanje vojske mi nije prva opcija, no spreman sam učiniti što god je potrebno da iskorijenimo organizirani kriminal. Najvažnije je poslati tim organiziranim kriminalcima poruku da za njih u našem društvu nema mjesta”, rekao je švedski premijer Stefan Löfven, koji je najavio nove i strože zakonske mjere, ali intervenciju vojske nije posve isključio kao opciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara