U svijetu ima više od 40 milijuna robova: Svaka četvrta žrtva je dijete

U svijetu ima više od 40 milijuna robova: Svaka četvrta žrtva je dijete
Foto: Hina
 
NEDAVNO otkriće prodaje afričkih migranata u Tripoliju nije izoliran slučaj: više od 40 milijuna osoba u svijetu, od kojih četvrtina djece, trenutno su robovi, po studiji provedenoj 2016.
 
Pojam modernog ropstva odnosi se na prisilni rad, kojim je obuhvaćeno 25 milijuna osoba, i prisilni brak (15 milijuna). No, te su brojke nesumnjivo više u stvarnosti, ističu Svjetska organizacija za rad, Međunarodna organizacija za migracije i skupina za zaštitu prava ljudi Walk free Foundation koje su zajednički provele istraživanje.
 
Drogirani, potplaćeni, zlostavljani
 
Oko 25 milijuna osoba su prisilni radnici većinom kod privatnih poduzetnika (četvrtina) ali i u tvornicama, na gradilištima, na poljima. Istraživanje citira primjer 600 ribara držanih na plovilima u indonezijskim vodama dugi niz godina.
 
Više od polovice robova vezani su dugovima. No, mogu biti vezani za izrabljivače jer su drogirani, potplaćeni, tjelesno zlostavljani ili jednostavno predaleko od svojih domova da bi se oslobodili.
 
71 posto robova su žene i djevojke, svaka četvrta žrtva je dijete
 
Među prisilnim radnicima, oko pet milijuna osoba primorano je prostituirati se, a malo više od četiri milijuna žrtve su rada koji im nameće njihova zemlja (obavezan rad u zatvoru, zloporaba regrutiranja...).
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Žene i djevojke čine 71 posto robova ili gotovo 29 milijuna osoba. Svaka četvrta žrtva modernog ropstva je dijete, što je oko 10 milijuna pojedinaca.
 
Žene čine 99 posto žrtava prisilne prostitucije
 
Približno 15,4 milijuna osoba vjenčano je protiv svoje volje. Više od trećine ima manje od 18 godina i tada se praktično radi isključivo o ženama. Ta vrsta ropstva naročito je raširena u Africi i Aziji. Žene predstavljaju 99 posto žrtava prisilnog rada u prostituciji.
 
Šezdeset dva posto slučajeva modernog ropstva"otkriveno je u Aziji i na Pacifiku. To je područje prvo po broju žrtava, bilo seksualnog iskorištavanja (73 posto) ili prisilnih brakova (55 posto).
 
No, u Africi su prisilni brakovi najčešći (4,6 na 1000 osoba), to jest dvaput više od svjetske učestalosti (2,1 na 1000). "Nekoliko istraživanja jasno su utvrdila povezanost između migracija i trgovine ljudima", ističe studija.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz moderno ropstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: moderno ropstvo. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara