Serija uhićenja u Jadranskoj banci, zasad četvero privedenih

Serija uhićenja u Jadranskoj banci, zasad četvero privedenih

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

JUTROS je započela serija uhićenja osumnjičenika za kaznena djela počinjena proteklih godina u šibenskoj Jadranskoj banci, a prema dosadašnjim informacijama, dosad su uhićene četiri osobe, od čega tri u Šibeniku, a jedna u Čakovcu.

Jedna osoba, a riječ je o bivšem predsjedniku uprave Jadranske banke, uhićena je jutros u svom stanu na Šubićevcu, dok su dvije druge osobe uhićene na radnom mjestu u banci, javlja ŠibenikIN.

Četvrta osoba, navodno bivši suprug jedne hrvatske glumice, uhićena je u Čakovcu i bit će privedena u prostorije šibenske policije.

U šibenskoj policiji su za Index rekli da u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje u Jadranskoj banci, zasad nad četiri fizičke i jednom pravnom osobom, sve iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Problematični krediti

Naime, zbog problematičnih kredita izdavanih velikim tvrtkama u proteklom razdoblju Jadranska banka je upala u poteškoće, pa je krajem 2015. započela njezina sanacija. Kako bi spriječili propadanje, Državna agencija za osiguranje štednih uloga pokrenula je sanaciju banke koja se godinama borila s gubicima, manjkom kapitala i neispunjavanjem regulatornih zahtjeva, unatoč čemu je banka ipak imala stabilnu razinu likvidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banka je krajem prošle godine napokon sanirana te je upravo u tijeku njezina prodaja.

Inače, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić najavio je u novogodišnjem razgovoru za lokalni portal ŠibenikIN da će u 2017. godini apsolutni prioritet biti suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

"Rezultati vrlo brzo"

"Zatvorili smo krug oko više osoba koje smatramo odgovornima za vrlo teška kaznena djela i uskoro ćete vidjeti rezultate našeg rada na nekoliko složenih kriminalističkih istraživanja koje provodimo mjesecima. Riječ je o koruptivnim i teško dokazivim kaznenim djelima, jer se događaju u zatvorenim krugovima onih koji plaćaju i primaju mito, a u takvim radnjama sudjeluju pripadnici najširih društvenih skupina, pa i državni službenici, djelatnici lokalnih samouprava, direktori, poslovni ljudi", kazao je tada Kostanić.

Šibenska policija je u 2016., dodao je, riješila pedesetak takvih slučajeva, "a sad smo pred završetkom posla s onim najznačajnijim". Riječ je, rekao je, o slučajevima koji su tijekom ove godine značajno opterećivali gospodarstvo grada i županije, a njima je počinjena znatna materijalna šteta. "Sve radimo u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i rezultate ćete vidjeti vrlo brzo", najavio je Kostanić prije više od dva mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara