U tijeku saniranje onečišćenja mora u Istri, nafta se izlila iz broda

U tijeku saniranje onečišćenja mora u Istri, nafta se izlila iz broda
Foto: Regional Express

LUČKA kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu, do kojega  je došlo uslijed istjecanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda tijekom boravka na vezu u luci Trget, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Navedeno je da je, u skladu s Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru, Lučka kapetanija Pula aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC) koji je potvrdio da je situacija pod kontrolom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni i Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10:30 na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji su djelatnici odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te počeli uklanjati onečišćenja.

U priopćenju stoji da inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnoga motornog broda za koji je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje, a riječ je o brodu Fidelity dužine 115,3 metara i nosivosti 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama, iz brodskoga je spremnika isteklo između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja goriva, dok je brod bio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je radi pružanja pomoći u osiguravanja plovnoga područja zahvaćenog onečišćenjem u akciju uključen i brod Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u petak od 11:40 na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputio je u petak ujutro u 7:38 sati očevidac, uzgajivač dagnji, putem Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Pula, koji je obavijestio Lučku kapetaniju Pula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara