U "Timeovoj" predsjedničkoj anketi Giuliani pretekao McCaina, Obamu i Hillary Clinton

U "Timeovoj" predsjedničkoj anketi Giuliani pretekao McCaina, Obamu i Hillary Clinton

REPUBLIKANSKOM senatoru Johnu McCainu je objava predsjedničke kandidature kod Davida Lettermana dobar potez, s obzirom da je, prema najnovijoj "Timeovoj", a i mnogim drugim anketama, naglo počeo gubiti trku sa svojim glavnim stranačkim suparnikom - bivšim njujorškim gradonačelnikom Rudyjem Giulianijem.

McCain, koji se sve donedavno smatrao favoritom, među republikanskim glasačima ima samo 24 % podrške, u odnosu na Giulianija koji ima 38 %.

Mnogi to tumače nespretnim pokušajima McCaina, senatora poznatog po svojeglavosti i prkošenju "partijskoj liniji" da se dodvori konzervativcima i vjerskim fundamentalistima koji čine ključno glasačko na stranačkim izborima. McCain, koji je u prošlosti bio zagovornik ženskih reproduktivnih prava, nedavno je izjavio da će - ako ga izabreu za predsjednika - pokušati imenovanjem novih sudaca Vrhovnog suda oboriti presudu Roe vs. Wade iz 1973. godine kojom je u SAD legaliziran pobačaj.

Konzervativci su uglavnom to skloni protumačiti kao licemjerno taktiziranje, te su svoj glas skloniji dati autentično konzervativnim kandidatima - autsajderima.

Rudy Giuliani, gradonačelnik kojega hvale zbog vođenja New Yorka u doba napada 11. rujna, kao i zbog spektakularnog smanjenja kriminala u najvećoj američkoj metropoli je, s druge strane, poznat po liberalnim stavovima u cijelom nizu društvenih pitanja, ali i po tome što ih nikada nije krio niti mijenjao.

Zbog toga ankete navode kako je Giuliani prihvatljiviji od McCaina čak i među konzervativnim republikancima, a da posebno veliku podršku uživa među stranački neopredijeljenim biračima od kojih najčešće i najviše ovisi ishod predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi prema "Timeovoj" anketi Giuliani - ako bude izabran za predsjednika SAD - potukao demokratske favorite Hillary Clinton i Baracka Obamu.

Ishod okršaja između McCaina i Clinton bi, prema toj anketi, bio potpuno izjednačen, dok bi Obama lako pobijedio McCaina.

Ista anketa govori da Hillary Clinton među demokratskim glasačima još uvijek vodi u odnosu na Obamu, ali da je njena prednost u posljednjih mjesec dana znatno opala. To se prvenstveno odnosi na crne glasače koji su sve donedavno bili jedni od najvjernijih pristaša bivše Prve dame.

Smatra se da je to posljedica nespretnih izjava pro-klintonovskih crnačkih političara koji su sugerirali da Obama ne smije biti predsjednički kandidat, jer bi izgubio zbog toga što još uvijek ima "pogrešnu" boju kože.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara