U Tuzli otvoreno "Panonsko jezero"

U Tuzli otvoreno "Panonsko jezero"
UMJETNO slano kupalište koje je zbog podrijetla podzemne slane vode nazvano "Panonsko jezero" otvoreno je u Tuzli.

Voda je crpkama pretočena iz tuzlanskog podzemlja na teren površine od oko 11 tisuća četvornih metara. Mjesto na kojem je bilo odlagalište otpada prethodno je sanirano, potom je višeslojno obloženo šljunkom, pijeskom i nepropusnim materijalima i tako priređeno za novu uporabu.

"Prirodna slanost ove vode je na razini Crvenog mora. Mi ćemo joj svakodnevno dodavati slatku vodu kako bi Panonsko jezero održavali na prihvatljivoj, jadranskoj slanosti vode", kazao je za Hinu začetnik i realizator ideje, tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.

Voda se ekološki održava na visokoj razini, kazao je Imamović, također pokretač Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" i književne nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najviši problem u gradu pretvorili smo u prednost i kvalitetu", zaključio je.

Općina Tuzla se nalazi na zalihama od 350 milijuna tona slanih stijena i vode, koje negdje dopiru do pod samu površinu zemlje. U Tuzli je tijekom povijesti razvijeno rudarstvo i kemijska industrija vezana za te zalihe. Dijelovi grada počeli su postupno tonuti i svake godine dio zgrada se premješta na sigurnije mjesto.

"Panonsko more je prije nekoliko milijuna godina zauzimalo veliki dio Europe, ali je jedino svoj slani trag ostavilo na našem području. Želimo osvijestiti tu činjenicu na jedan novi način. Na obali jezera podići ćemo Panonski muzej koji će čuvati geološke i povijesne slike toga života", kazao je Imamović.

Na taj projekt do sada je utrošeno 1,5 milijun konvertibilnih maraka (750 tisuća eura).

Neki bosanskohercegovački tjednici pišu kako se "Dalmatinci sada pred Tuzlacima mogu hvaliti većim, ali ne i starijim morem."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara