Zbog šverca oružjem uhićeno 17 ljudi, među njima i tri policajca koji su odavali informacije kriminalcima!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

USKOK je izvijestio kako je donio nalog o provođenju istrage protiv 17 hrvatskih državljana (1969., 1964., 1975., 1973., 1980., 1985., 1989., 1983., 1975., 1967., 1968., 1979., 1970., 1980., 1977., 1973. i 1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja mita i krivotvorenja službene isprave.

Radi se o višemjesečnoj akciji policije koja je razbila skupinu krijumčara oružjem. Kako doznajemo, u pitanju je oružje dugih i kratkih cijevi, a oružje se raspačavalo po Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik, od 22. ožujka do 28. studenoga 2011., u Zagrebu i Dugom Selu, koristeći svojstvo policijskih djelatnika i okolnost da su im u okviru obavljanja policijskog posla dostupni podaci informacijskog sustava MUP-a RH, na traženje ostalih osumnjičenika, neovlašteno davali podatke iako su znali da pribavljanje i korištenje tih podataka osobama izvan policijskog sustava nije dozvoljeno. Trojica osumnjičenika su u više navrata obavljali tražene provjere i pribavljali podatke iz informacijskog sustava MUP-a RH na način da su osobno obavljali provjere ili zahtijevali provjere od drugih policijskih službenika koji su tražene provjere i izvršili. Potom su trojica osumnjičenika pribavljene informacije i podatke neovlašteno prosljeđivali ostalim osumnjičenicima te u više navrata svjesno poduzimali aktivnosti u cilju sprječavanja primjene pravodobnih policijskih mjera prema pojedinim osobama a dijelom i evidentiranim počiniteljima raznih kaznenih djela. Nadalje, trojica osumnjičenika su ostalim osumnjičenicima davali i upute o davanju izjava u službenim policijskim obradama", stoji u priopćenju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara