U utorak pred žalbenim vijećem završne riječi u predmetu "Blaškić"

PRED Žalbenim vijećem Haškog suda u utorak i srijedu obrana i tužiteljstvo održat će završne riječi u predmetu "Blaškić", a petorici sudaca, prije nego se povuku na vijećanje, obratit će se kao posljednji i bivši zapovjednik Operativne zone Središnja Bosna general Tihomir Blaškić.

Prošlog je tjedna obrana izvela ukupno šest svjedoka kojima je željela osporiti temelje prvostupanjske presude Blaškiću, osuđenom na 45 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima tijekom rata u BiH.

Na javnim sjednicama svjedočila su tri svjedoka - britanski časnik Philip Watkins, jedan od zapovjednika muslimanskih snaga iz Starog Viteza zaštićena identiteta koji je posvjedočio da je i bošnjačka strana imala raspoređene snage po srednjoj Bosni, kao i jedan Musliman iz Busovače također zaštićena identiteta koji je posvjedočio da je na tom području punu vojnu i civilnu kontrolu imao potpredsjednik tadašnje hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dario Kordić, dok Blaškić nije imao nikakvog utjecaja.

Watkins je posvjedočio da general Blaškić nije 1993. godine imao puni nadzor nad svim jedinicama svoje zone, kao i da su europski promatrači došli do zaključka da bivši zapovjednik Središnje Bosne nije kontrolirao snage koje su počinile zločin u Ahmićima.

Watkins je Blaškića, kojeg je za svoga promatračkog mandata u BiH često susretao, opisao kao profesionalnog vojnika koji se "distancirao od politike" i nije pokazivao netrpeljivost prema muslimanskoj strani.

On je posvjedočio kako bošnjačka strana nikada nije povezivala Blaškića sa zločinima dok su bivšeg potpredsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne Darija Kordića s time često povezivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obrana je prošlog tjedna dio svjedoka izvela i na zatvorenim sjednicama, pa nije poznato o čemu su svjedočili. Jednog od njih Blaškićev odvjetnik Rusell Hayman opisao je kao "ključnog".

Kroz te svjedoke obrana je uvela 73 nova dokaza, po kriteriju oslobađajućih ili olakotnih dokaza.

Novi dokazi obrane potječu iz tri izvora - arhiva HVO-a koji su ležali nedostupni obrani u HIS-u do smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine, zatim iz Ureda predsjednika RH, te iz haškog tužiteljstva koje ih je pronašlo u arhivu Armije BiH.

Prvostupanjsko vijeće Blaškića je 3. ožujka 2000. proglasilo krivim i osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj muslimana u selu Ahmići u travnju 1993. godine.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine bez pravomoćne presude.

(Hina) ps sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara