U utorak se u Zagrebu održava Dan Hrvatske komore arhitekata

U utorak se u Zagrebu održava Dan Hrvatske komore arhitekata

Screenshot: HKA

TRADICIONALNI Dan Hrvatske komore arhitekata (HKA), na kojem će ugledni domaći i strani predavači predstaviti odgovornu i održivu arhitekturu, održat će se u utorak, 10. svibnja 2016. godine u 9 sati u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Glavna tematika Dana HKA-a,  koji se odvija u sklopu 7. Zagrebačkog energetskog tjedna, bit će održivi razvoj.

HKA će ovom prilikom predstaviti važne zaključke sa Summita COP21 održanog u Parizu, skrenuti pozornost na važnost učinkovite provedbe strateških ciljeva Hrvatske u području održivog razvoja, te će na primjerima dobre arhitektonske prakse prikazati ulogu arhitekture u projektima energetske održivosti i kako “misliti održivo”.

Tako će među brojnim uglednim predavačima, slovenski arhitekt Rupert Gole pokazati kako izgledaju drveni montažni niskoenergetski vrtići, a austrijski stručnjak DI Armin Knotzer predstavit će renovaciju zgrade školske ustanove s naglaskom na aktivno korištenje obnovljivih izvora energije. Među predavačima posebno se ističe ugledna danska arhitektica Rie Øhlenschlæger, koja će prezentirati najbolje od danskih realizacija u kategoriji zgrada gotovo nulte energije.

Jurković: Arhitektura je jamac kvalitete života

„Arhitekti danas imaju ključnu ulogu u postizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Arhitektura je  generator prostornog razvoja i jamac kvalitete života. Provedba razvojnih strategija Republike Hrvatske, ali i kvaliteta izgrađenog okoliša uopće, moguća je samo uz temeljito reprogramiranje i nadogradnju stečenih znanja. Nadogradnja znanja podrazumijeva neprestano usavršavanje, a zato nam i jest velika čast  i odgovornost organizirati Dan HKA-a baš s tematikom: Kako misliti održivo?“, istaknula je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković. 

Skup će otvoriti predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a prisutne će pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pod čijim se pokroviteljstvom, u organizaciji s Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Dan Hrvatske komore arhitekata i održava.

Događaju je značajnu potporu dalo i Veleposlanstvo Kraljevine Danske te će obilježavanju Dana Komore nazočiti i danski veleposlanik NJ. E. Anders Christian Hougård.

Svi zainteresirani za predavanja mogu rezervirati svoje mjesto na službenim web stranicama Hrvatske komore arhitekata www.arhitekti-hka.hr
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara