U Venezueli nema novca, nema vode, nema struje. Može li biti još gore?

U Venezueli nema novca, nema vode, nema struje. Može li biti još gore?
Foto: EPA

VENEZUELA je danas maknula pet ništica s cijena u sklopu ekonomskog plana za koji Nicolas Maduro kaže da će smiriti hiperinflaciju, no kritičari tu reformu smatraju još jednim u nizu loših poteza koji će već kaotičnu državu gurnuti dublje u krizu. 

Ulice su bile tihe, a dućani zatvoreni zbog državnog praznika koji je Maduro odredio kao prvi dan novog plana za gospodarstvo u krizi za koje Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će do kraja godine imati inflaciju od milijun posto. 

Promjena cijena dolazi uz rast plaća od 3 tisuće posto, povećanja korporativnog poreza i vezanja državnog tečaja za petro, naftnu kriptovalutu koju je osmislila vlada u Caracasu. 

Ekonomisti smatraju da će taj plan, otkriven u petak, dodatno produbiti krizu u toj nekad prosperitetnoj državi koja sad pati od nestašica nalik onima u Sovjetskom Savezu i egzodusa građana koji bježe u druge južnoameričke države. 

Stanovnici Venezuele skeptični su oko izgleda da te reforme spase gospodarstvo

"Ne mogu pronaći bankomat jer su sve banke danas zatvorene", rekao je 71-godišnji Jose Moreno, umirovljeni inženjer iz središnjeg grada Valencije, žaleći se na kroničnu disfunkcionalnost javnih servisa. 

"Nema novca, nema vode, nema struje - nema ničega."

Nakon desetljeća visokih cijena nafte koje su potaknule potrošnju u toj članici OPEC-a, mnogi siromašni građani danas su primorani kopati po smeću u potrazi za hranom jer su im se plaće svele na nekoliko dolara mjesečno. 

Nove mjere su zabrinule trgovce koji se već bore s opstankom zbog hiperinflacije, obaveznim cijenama proizvoda poput brašna i pelena koje određuje država i striktnih valutnih kontrola koje guše uvoz. 

Plan je nekoherentan

Fedecamaras, glavna poslovna organizacija Venezuele, danas je kritizirala Madurov ekonomski plan, prozvavši ga "improviziranim", te je ustvrdila kako će donijeti zbrku i "ozbiljan rizik" ekonomskoj aktivnosti u državi. 

"Vezanje bolivara za petro nam se čini kao ozbiljna pogreška", rekao je predsjednik organizacije Carlos Larrazabal na konferenciji za medije i dodao kako je "plan nekoherentan". 

Bolivar je danas na crnom tržištu vrijedio oko 96 bolivara za dolar, a ta vrijednost implicira pad od gotovo 30 posto u odnosu na prošli tjedan. No taj tečaj možda nije reprezentativan za cijelo tržište jer je u ponedjeljak zbog praznika bio neradni dan. 

Nezadovoljstvo Madurom prelilo se i na vojsku jer je i vojnicima počelo nedostajati dovoljno hrane. Mnogi od njih dezertiraju u druge države u koje su se uputile i tisuće civila. 

Dvojica visoko pozicioniranih časnika uhićena su prošli mjesec zbog navodnog sudjelovanja u eksplozijama dronova koje su se dogodile tijekom Madurovog govora. Čelnik Venezuele taj je čin proglasio pokušajem atentata. 

Kaos u državi sve više zabrinjava susjedne države. Ekvador i Peru su nedavno postrožili uvjete za dobivanje vize za stanovnike Venezuele, a nasilje je u subotu vratilo nekoliko stotina izbjeglica iz te države preko granice iz Brazila. 

Maduro, ponovno izabran na izborima u svibnju koje su mnogi proglasili namještenima, tvrdi da je njegova vlada žrtva "ekonomskog rata" koji vode neprijatelji uz pomoć Washingtona, koji optužuje da ga želi zbaciti. 

SAD odbija te optužbe, no opisuje bivšeg vozača autobusa i čelnika sindikata kao diktatora te je uveo niz financijskih sankcija njegovoj vladi i njezinim dužnosnicima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara