U Vranjicu ljudi umiru, a Ministarstvo okoliša "pere ruke"

POSLJEDNJIH dana u javnosti se digla velika bura zbog alarmantnih podataka o koncentraciji azbestnih čestica u Vranjicu, koje uzrokuje tvornica "Salonit" te već 80 godina azbestom truje poluotok pored Solina. Danas je u Ministarstvu zaštite okoliša organizirana novinska konferencija sa svrhom "gašenja požara", u kojoj su sudjelovale najjače snage Ministarstva: ministrica Marina Matulović Dropulić, tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo. Uglavnom, rezime današnje pressice se svodi na riječi - "ne vjerujte nikome i mi smo nepogrešivi", a kao glavni krivci su proglašeni mediji "koji rade probleme gdje ih nema".

Istraživanje nepouzdano i nekvalitetno

Mediji i građani Vranjica su bili začuđeni što se godinu dana šutjelo o analizi zraka tvrtke ANT, provedene prije godinu i pol dana. Ministrica Dropulić ima vrlo jednostavno objašnjenje zašto taj izvještaj nije objavljen u javnosti te kaže da je tako učinjeno, jer je istraživanje nekvalitetno te je procjena o zagađenosti napravljena po proizvoljnoj procjeni čovjeka koji ju je izrađivao. U Ministarstvu napominju kako se analiza uzoraka provodila pomoću mikroskopa tvornice "Salonit", koji nije posve pouzdan te da je koncentracija zraka u samom mjestu napravljena prema matematičkom modeliranju koje nije relevantno, jer je zrak mjeren na samo jednoj lokaciji. Čelnici Ministarstva su, također, rekli kako je analizom dobivena koncentracija sveukupne prašine te se u njoj ne razlučuje koje čestice pripadaju azbestu, a koje prašini na cesti.

Dopušteno čak 2 milijuna čestica azbesta po kubnom metru zraka?

Iz Ministarstva kažu da je autor istraživanja proizvoljno, kao granicu dopuštene koncentracije azbesta, uzeo 1000 čestica po kubnom metru, dok prema Pravilniku o maksimalno dopuštenim koncentracijama štetnih tvari u atmosferi ona iznosi čak 2 milijuna čestica po kubnom metru.

Inače, analizu od tvrtke ANT je naručila sveprisutna tvrtka Jure Radića IGH, za potrebe sanacije tvornice "Salonit" i odlagališta Mravinačka kava. Zanimljivo je vidjeti da je IGH uspješna tvrtka i u poslovima sanacije odlagališta otpada, a ne samo u mostogradnji.

Ministrica Dropulić je obavijestila javnost kako je jučer izmjerena količina azbesta u zraku u Vranjicu od 9000 čestica te je oštro opovrgnula navode da je najveće zagađenje na području nogometnog igrališta "Omladinca", na kojemu treniraju mladi, ustvrdivši kako je tamo zapravo najmanja koncentracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju porezni obveznici su platili izradu ovakve analize te se nadamo da je Ministarstvo naučilo lekciju koja kaže: da stvari postanu puno gore ako se taje, umjesto da se stvari objave kakve god bile te da se odmah da objašnjenje zašto je tome tako, umjesto da se šuti sve dok ne nastane panika u javnosti. Izgleda da ipak nešto jesu naučili jer je ministrica Dropulić najavila osnivanje stručne skupine koje će izvršiti analizu svih dosadašnjih istraživanja i koje će predložiti kako napraviti adekvatnu analizu zraka u Vranjicu. Zanimljivo je, kako je potvrdila ministrica, da Ministarstvo nikada nije objavilo rezultate analiza zraka u Vranjicu te da su uvijek rađene samo za interne potrebe zbog sanacije.

"Teško nam je razgovarati s ljudima iz Vranjica i tješiti ih"

"U Vranjicu 80 godina postoji tvornica azbesta te ovo zagađenje nije od danas i sve što se događa tim ljudima posljedica je proteklih godina. Nama je uopće teško razgovarati s tim ljudima i tješiti, ali ova Vlada je prva pokrenula sanaciju azbesta u Vranjicu i sve smo učinili po maksimalnim propisima", rekla je ministrica Dropulić.

Iz Udruge za zaštitu okoliša Barbarinac tvrde da je sanacija azbesta vršena tako da se azbestni otpad prevozio otvorenim kamionima što je samo omogućilo daljnje širenje azbestnih čestica pomoću vjetra. Zabrinuti su i zato što se azbestni otpad odlagao u jamu Mravinačka kava koja je u neposrednoj blizini rijeke Jadro.

Odlagalište Mravinačka kava bit će rekreacijska zona Solina?

Vinko Mladineo i Nikola Ružinski tvrde da su kamioni, koji su prevozili azbestni otpad, bili potpuno zatvoreni te da su mjerenja za vrijeme sanacije pokazala da niti jednom nije prekoračena dopuštena koncentracija azbesta. Što se tiče zagađenja rijeke Jadro, tajnik Ružinski je ustvrdio da azbest nije topljiv u vodi te da su prilikom odlaganja azbesta u Mravinačku kavu poštivani uvjeti stroži i od onih Europske unije te da je sve obloženo nepropusnom oblogom. Vinko Mladineo je ustvrdio da će Mravinačka kava nakon završetka sanacije biti "rekreacijski centar grada Solina".

Dario Markas
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara