U Vukovaru izložba "Njemačka - Francuska pomirba za Europu"

U VUKOVARSKOM Gradskom muzeju danas je otvorena izložba plakata pod nazivom "Njemačka Francuska pomirba za Europu", a s 40 izloženih plakata obilježava se 40 godina pomirbe Francuske i Njemačke.

Izložba je otvorena u povodu 40-godišnjice Elizejskog sporazuma koji su 22. siječnja 1963. potpisali kancelar Konrad Adenauer i general De Gaulle.

Kako se navodi na jednom od plakata, "Elizejskim sporazumom stavljena je točka na stoljeća suparništva, a ujedno je označen i početak suradnje bez presedana između tih dviju zemalja.

Otvorenju izložbe nazočni su bili i veleposlanici Francuske i Njemačke u Republici Hrvatskoj Francis Bellanger i Gerbhardt Weiss.

Otvarajući izložbu, vukovarski gradnačelnik Vladimir Štengl istaknuo je da su Francuska i Njemačka najbolji primjer pomirbe koji trebaju svi prihvatiti, a naročito stanovnici Vukovara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Bellanger rekao je da su dva veleposlanstva odlučila obilježiti taj događaj u Vukovaru jer on simbolizira jedan dio dramatične povijesti Europe.

"Dolazimo u Vukovar s poniznošću i poštovanjem prema žrtvama barbarstva, ne kako bismo ponudili primjer ili model pomirenja, već kako bismo ukazali na nadu. Nada koju nose Francuzi i Nijemci ona je što je imaju ljudi koji su se nakon teškog sukobljavanja uspjeli pomiriti tražeći zajednički odgovor na pitanje što se dogodilo, pri tom ništa ne skrivajući", rekao je Bellanger.

"Pomirbom poslije II. svjetskog rata našli smo zajednički put k Europi, jer bez tog puta nova Europa koja se konsolidira u okviru EU-a ne bi bila moguća", izjavio je veleposlanik Weiss te je dodao kako je to ujedno i poruka stanovništvu istočne Hrvatske.

Izložba je ostvarena na inicijativu veleposlanstava Francuske i Njemačke te Francuskog instituta u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara