U Vukovaru je i obitelj Jean-Michela. "Ovo je klaonica", rekao je prije smrti

U Vukovaru je i obitelj Jean-Michela. "Ovo je klaonica", rekao je prije smrti
Screenshot: HRT

JEAN-MICHEL NICOLIER rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Početkom Domovinskog rata, u srpnju 1991. godine mladić se usprkos preklinjanju majke uputio u Zagreb, gdje se priključio Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu kod Karlovca.

"Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje," rekao je Nicolier prije odlaska na ratni put koji ga je u rujnu 1991., zajedno sa zadnjim dragovoljcima HOS-a, doveo do Vukovara.

"Francuz", kako su ga zvali suborci, na vukovarskom Sajmištu ranjen je 9. studenoga, devet dana kasnije je iz bolnice odveden na Ovčaru, u hangar sa zarobljenicima gdje su ga, prema iskazu svjedoka Dragutina Berghofera Belog, četnici prvo "samljeli batinama", da bi ga potom metkom dokrajčio Spasoje Petković zvan Štuka. On je nakon mučkog ubojstva Nicolieru iz džepa uzeo 20 franaka, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

"Želio je pomoći jadnom narodu"

I danas je u Vukovaru i njegov brat Paul Nicolier koji je otkrio razloge zbog kojih je njegov brat napustio sigurnost doma u dalekoj Francuskoj i došao braniti sasvim nepoznatu zemlju i ljude.

 "Gledao je vijesti i vidio je agresiju. Želio se uvjeriti kakvo je stanje i želio je pomoći jednom malom narodu", sjeća se Paul Nicolier u razgovoru za HRT prije dvije godine.

Obitelj poginulog vukovarskog branitelja, Francuza Jean-Michela Nicoliera, pozvala je danas iz vukovarske Kolone sjećanja da se otkriju posljednja počivališta i pronađu posmrtni ostaci svih nestalih u Domovinskom ratu.

Imaju sliku polja gdje je pokopan, ali ne znaju lokaciju

Paul Nicolier, brat legende obrane Vukovara Jean-Michela ubijenog na Ovčari, potvrdio je za HRT da je njegova majka nedavno dala opsežan, četverosatni iskaz osječkom državnom odvjetništvu.

Pritom je, kazao je, posvjedočila da im je, u međuvremenu suspendirani, policijski istražitelj Nikola Kajkić prije godinu dana pokazao snimku polja i rekao da se tu nalaze posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, ali da još ne znaju gdje je to mjesto.

Paul Nicolier je uoči obilježavanja vukovarskog stradanja i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, pozvao predstavnike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da pomognu u potrazi za posmrtnim ostatcima.

U vukovarskoj koloni Paul Nicolier je za HRT kazao kako se nada izručenju iz Srbije Spasoja Petkovića Štuke osumnjičenog da je na Ovčari sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, pri čemu je ubio više osoba, među njima i tada 25-godišnjeg Francuza.

Kazao je da je razgovor s Petkovićem zatražilo i francusko pravosuđe te kako se nada da bi osim Hrvatskoj mogao biti izručen i Francuskoj.

I francuskoj televiziji je rekao da ne želi iz Vukovara

Od dolaska u Vukovar s obitelji se Jean-Michel čuo samo tri puta.

"Tri puta je imao telefonske kontakte s obitelji, pričao je o agresiji Srba", sjeća se Paul.

Zadnji put su se, kaže, čuli 21. listopada. Jean Michelle je u vukovarskoj bolnici francuskoj televiziji rekao da ne želi napustiti Vukovar.

Francuski reporteri razgovarali su s njim nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru. Mladić je sunarodnjacima tadašnju situaciju u Vukovaru opisao riječima klaonica. "Klaonica, klaonica, klaonica," rekao je odjeven u plavičasti ogrtač.

"Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru i u zlu," riječi su Nicoliera zauvijek zabilježene na snimci.

Zbog zasluga u obrani Hrvatske, predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier.

Polaganje vijenaca u Škabrnji Krenula Kolona sjećanja Okupljanje građana i dužnosnika u Vukovaru

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Vukovar, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vukovar.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara