U Vukovaru se otvara tvrtka za proizvodnju avionskih dijelova

U Vukovaru se otvara tvrtka za proizvodnju avionskih dijelova
Ilustracija: EPA

PREDSJEDNIK Uprave tvrtke Enikon Aerospace Marko Josip Andrijanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poslovno-industrijskom centru, čime će u proizvodnji komponenti interijera putničkih i poslovnih zrakoplova kroz tri godine biti zaposleno 200 radnika.

"Raduje me suradnja s Vukovarom u kojem planiramo proširiti naše poslovanje“, izjavio je Andrijanić, navodeći kako Enikom Aerospace više od 40 godina proizvodi interijere za komercijalne i privatne zrakoplove na više lokacija: u SAD-u, Njemačkoj i Zagrebu, a uskoro i u Vukovaru. Ta tvrtka, dodao je, surađuje i s jednim od najveći dobavljača dijelova zrakoplova za Airbus i Boeing.

Uz izravnu "višemilijunsku investiciju" i zapošljavanje oko 200 radnika, Andrijanić je otvorio mogućnost poslovne suradnje s lokalnim poduzetnicima i dobavljačima u različitim segmentima.

Radnici od NKV-a do inženjera

Zahvalio je gradonačelniku Penavi i svim operativcima koji su profesionalnim pristupom omogućili širenje poslovanja tvrtke na Slavoniju i Vukovar.

Vukovarski pogon otvorit će se u drugom kvartalu 2020., ulagat će se etapno, a radnici će, od NKV radnika do inženjera, obvezno prolaziti tvrtkine treninge, najavio je izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Barišić. 

"Škole za naš posao nema, radnike ćemo obučavati i svi će prolaziti interne treninge u našim pogonima u Hrvatskoj i inozemstvu“, rekao je Barišić dodavši da će radnička primanja biti iznad hrvatskog prosjeka.

Najavio je da će do pune zaposlenosti doći u roku od tri godine, kada će s proizvodnih traka dnevno izlaziti do 1500 različitih dijelova i komponenti za avioindustriju. 

200 novih radnih mjesta

Gradonačelnik Penava naglasio je kako je posljednjih godina u Vukovaru stvoreno poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih, tehnološki naprednih industrija, poput farmaceutske ili IT sektora, a sada i  zrakoplovne industrije.

"Kao grad ponudili smo što imamo, a to su pouzdanost, transparentnost i otvorenost te maksimalno povoljne uvijete“, rekao je Penava.

Podsjetivši na predratna vremena, kada je Vukovar imao oko 45.000 stanovnika i 29.000 radnih mjesta, Penava je naveo da danas ima oko 20.000 stanovnika, a da je zaposlenost prešla brojku od 10.000.

 Naglasio je kako 200 novih radnih mjesta puno znači, ali da zadnjih godina problem Vukovara nisu samo radna mjesta.

"Nezaposlenost je prestala biti problem, naš problem je mali broj stanovnika i kvaliteta i broj radno sposobnih ljudi“, rekao je i naglasio kako Vukovaru trebaju tvrtke poput Enikoma, s novim pristupom, tržišno konkurentne i tvrtke s izvoznim proizvodnjom.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara