U Wuhanu ima Hrvata, zaraza se širi, Kina uvodi nove očajničke mjere

U Wuhanu ima Hrvata, zaraza se širi, Kina uvodi nove očajničke mjere
Foto: Hina

ČETVERO hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

MVEP je u subotu Hini potvrdio da se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju, gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i javna okupljanja.

Ministarstvo savjetuje ljudima da ne putuju onamo

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. 

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Zatvoreni gradovi, milijuni ljudi ne mogu nikamo

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova, u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje. 

Kina uvodi strože mjere i zabranu putovanja

Kina uvodi strože mjere dok pokušava obuzdati širenje novoga virusa od grada do grada.

Na snazi su ograničenja putovanja u javnom prijevozu, no od nedjelje će biti zabranjeno voziti i osobna vozila iz središta Wuhana

U Hubei su zrakoplovom stigle ekipe vojnih medicinskih stručnjaka.

U mnogim kineskim gradovima otkazane su proslave lunarne Nove godine koja je počela u subotu.

Širom kontinentalne Kine putnicima se mjeri temperatura, a željezničke postaje zatvorene su u nekoliko gradova.

U Hong Kongu je proglašen najviši stupanj izvanrednog stanja, a školski su praznici produljeni.

Peking ukida međugradske autobusne linije

Od nedjelje će u glavnom gradu Pekingu biti obustavljene sve međugradske autobusne linije, objavili su mediji u subotu.

Sjedinjene Države će u nedjelju čarter letom vratiti svoje državljane i diplomate iz Wuhana, objavio je u subotu američki Wall Street Journal.

Zrakoplovom će se prebaciti oko 230 diplomata i drugih američkih državljana te njihove obitelji, za što je Washington dobio odobrenje kineskoga ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora proteklih dana, navodi list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara