U Zadru će ovog ljeta patrolirati kineski policajci

U Zadru će ovog ljeta patrolirati kineski policajci
Ilustracija: Žarko Bašić/PIXSELL

U SKLOPU projekta "Sigurna turistička sezona", koji se provodi od 2006. godine, ovoga ljeta u Zadru će boraviti šest stranih policajaca iz Poljske, Mađarske i prvi put iz Kine, a iz kopnenih hrvatskih županija na ispomoć su došla 32 policajca, doznaje se u zadarskoj policiji.

"Prema svim relevantnim statističkim pokazateljima, Zadar spada u sigurne destinacije. No bit će slučajeva koji će poljuljati taj osjećaj sigurnosti, a na nama je da to što prije riješimo. Ovakav model međunarodne suradnje je izuzetno dobro prihvaćen kako od same policije, tako i od turista", rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Dodao je da su zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca postale najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a to je ujedno i odlična promocija Zadarske županije i Hrvatske u cjelini kao sigurne turističke zemlje.

Dražina je istaknuo kako je do sada svake godine rastao broj prekršajnih i kaznenih djela, a na početku ove sezone te su brojke zadržane na prošlogodišnjoj razini.

Više dojava nego lani

Voditelj službe policije Božidar Budiša kazao je da će strani policajci biti raspodijeljeni po lokacijama u kojima ima najviše turista s njihova govornog područja, a Dagmar Luković, poljska konzulica u Hrvatskoj, napomenula je kako je u nekim slučajevima najveći problem bila upravo jezična barijera.

Prema podacima koje je iznijela voditeljica Operativno-komunikacijskog centra Sandra Poljak-Jurinčić, PU zadarska je od 1. lipnja do 14. srpnja zaprimila 3750 dojava, što je za stotinjak više nego lani.

"Građani zovu za sve, od savjeta do prijave narušavanja javnog reda i mira i ostalih prekršaja pa do kaznenih djela. Puno toga se od policije traži, a mi izlazimo i shvaćamo ozbiljno svaku dojavu. Ovim putem želim zahvaliti građanima koji su vrlo savjesni i daju nam točne i pravodobne informacije. U suradnji s njima često spriječimo kaznena djela ili otkrijemo počinitelja. Oni su naši pravi saveznici u borbi protiv kriminala", dodala je Poljak-Jurinčić.

Strani policajci imat će službenu policijsku odoru države iz koje dolaze, neće nositi oružje i bit će u ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara