KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zadru zaražena pedijatrica

U Zadru zaražena pedijatrica
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

U ZADARSKOJ županiji jutros su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima je i zadarska liječnica koja je kao specijalizantica na pedijatriji zagrebačkog KBC-a bila u kontaktu sa zaraženim kolegom.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je novinarima da je liječnica s Odjela pedijatrije te bolnice u subotu za vrijeme smjene doznala kako je liječnik s kojim je bila u kontaktu u zagrebačkom KBC-u pozitivan na koronavirus.

"Odmah smo je isključili s posla, testirali i stavili pod nadzor. Iako nije imala nikakve simptome, test je pozitivan", kazao je Čulina i naglasio kako je njezin kontakt s pacijentima bio "minimalan" jer je cijelo vrijeme nosila zaštitnu masku i rukavice.

"Stupili smo u vezu s roditeljima svih njezinih pacijenata, u subotu ih je bilo 15-ak i svi će ići u samoizolaciju. Bolničke prostorije odmah su dezinficirane, a osoblje je stavljeno u izolaciju", dodao je.

Druga zaražena osoba je 63-godišnji muškarac koji je bio u inozemstvu, smješten je u bolnici, a ima respiratorne probleme i visoku temperaturu.

Ćulina je rekao i kako je dosad provedeno 49 testiranja - jedan slučaj je sumnjiv, dvaput je provedeno testiranje i tijekom dana trebao bi stići novi nalaz.

Kazao je i kako je stabilno dvoje prvozaraženih pacijenata na zadarskom području, u samoizolaciji je trenutno 617 osoba, od jučer 13, a 161 osobi završila je samoizolacija.

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin izvijestila je da su u posljednja 24 sata dobili 14 dojava o kršenju samoizolacije.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Šime Vicković rekao je da je u nedjelju stiglo mnogo upita vlasnika nekretnina iz drugih gradova, naročito iz Zagreba nakon potresa, da žele ući u svoje kuće i vikendica.

"Oni se moraju evidentirati u općinske ili gradske stožere", poručio je.

Za osobe koje žele putovati na posao na otoke naveo je kako im tvrtka mora izdati potvrdu s imenom i prezimenom, OIB-om i lokacijom na kojoj radi. "Radnik s tom potvrdom može doći na gradilište, naravno uz uvjet da se pridržava svih propisanih mjera", ustvrdio je Vicković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara