KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zagorju pet novozaraženih, ukupna brojka bliži se 100

U Zagorju pet novozaraženih, ukupna brojka bliži se 100
Zagorski župan Željko Kolar Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NA području Krapinsko-zagorske županije dosad su evidentirane ukupno 93 osobe pozitivne na koronavirus.

"U odnosu na dan ranije, s današnjim danom novoevidentirano je pet osoba - dvije iz Desinića te po jedna iz Pregrade, Oroslavja i Zaboka. Nalaze čeka 37 osoba, od kojih 17 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 539 osoba", rekao je načelnik zagorskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.

Ravnatelj županijske bolnice: Imamo pacijenta čije je stanje dosta teško

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je:

"Broj pacijenata na covid-pozitivnom odjelu je isti. No imamo pacijenta koji je 1933. godište, a stanje mu se pogoršalo tijekom jučerašnjeg dana. Pacijent je bio niske saturacije na velikom protoku kisika, tijekom noći se situacija malo stabilizirala, no njegovo je stanje dosta teško. Ostali pacijenti se dobro osjećaju i dobrog su općeg stanja. Mi smo predvidjeli da ćemo uskoro tri ili četiri pacijenta iz izolacije otpustiti na kućnu njegu i to se planira još današnji dan vjerojatno", kazao je Vančina.

Župan: Prosjek zaraženih pao nam je za osam posto

Voditelj županijske službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac rekao je da je na području županije 696 osoba u samoizolaciji.

Župan Željko Kolar istaknuo je da ga veseli što se tijekom posljednjih dana smanjuje postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih.

"U jednom trenutku, kad nam je epidemija bila na najvišoj razini u Pregradi, broj oboljelih od koronavirusa u odnosu na broj testiranih nam je bio preko 25 posto, dok je hrvatski prosjek bio između 10,5 i 11,5 posto. Mi smo s današnjim danom na 17 posto, dakle, pali smo za čak osam posto i to je odlična vijest za sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije. Ujedno bih iskoristio ovu priliku da zahvalim tvrtki Salvus i njenom vlasniku Teodoru Švaljeku na vrijednoj donaciji. Naime, ova tvrtka donirala je medicinsku opremu za Opću bolnicu Zabok te specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, u vrijednosti po 18 tisuća kuna za svaku bolnicu", rekao je Kolar te dodao:

"Zahvalio bih se i svim zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima, kako na području županije, tako i na području Republike Hrvatske, koji već šest tjedana rade izuzetno težak posao, ali ga rade izvrsno rade. Njihov entuzijazam i profesionalnost su nevjerojatni. Isto tako zahvalio ih se djelatnicima MUP-a, članicama i članovima Crvenog križa, vatrogasnim snagama, ali i svim blagajnicama, trgovcima te svima onima koji čitavo ovo vrijeme odlaze na posao i rade u otežanim uvjetima. Na kraju, čestitam Uskrs svim žiteljima Krapinsko-zagorske županije i svim ljudima dobre volje. Provedite ga u krugu svoje najuže obitelji, s porukom - ostanite doma", zaključio je župan Kolar te na kraju dodao kako se svi moramo i dalje strogo pridržavati svih propisanih mjera Nacionalnog stožera jer samo o nama i našem ponašanju ovisi ishod borbe protiv koronavirusa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara