u zagrebačkom HNK-u premijera verdijeve opere ´simon boccanegra´

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je premijerno izvedena opera Giuseppea Verdija ´Simon Boccanegra´, u režiji Petra Selema i pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka.

Glavne uloge tumačili su Igor Morosov u naslovnoj ulozi, zatim Neven Belamarić, Paola Di Grigorio iz Italije te Saša Ivaci, Dalibor Hanzalek, Ivo Gamulin i Nadežda Jonke, uz zbor i orkestar Opere zagrebačkog HNK-a.

Scenograf predstave je istaknuti hrvatski slikar Vasilije Josip Jordan kojemu je ovo prva operna scenografija, a kostimografkinja je Dora Argento.

Opera ´Simon Boccanegra´ ne ubraja se među popularnija djela talijanskog majstora Verdija. Nastala je i praizvedena godine 1857. u Veneciji. Verdi ju je u početku smatrao ´pretužnom i preočajnom´ te ju je nakon 20-tak godina temeljito preradio, pa je premijera druge verzije održana u milanskoj Scalli 1881. godine.

Sadržaj djela temelji se na događajima iz Genove u 14. stoljeću, a riječ je o kompleksnim političkim i osobnim problemima naslovnog junaka, genoveškog dužda Simona Boccanegra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´To je nadahnulo redatelja Petra Selema da operu postavi kao svijet u međuprostoru vremena´, a ´nad kaosom egzistencije uzdiže se plemenita ideja dužda Simona o pomirenju, oprostu i ljubavi´, naglašava se u programskoj knjižici opere.

Prva izvedba Verdijeve opere ´Simon Boccanegra´ u Zagrebu bila je u svibnju 1931. godine. Tom izvedbom dirigirao je Oskar Jozefović a režirao ju je August Markowsky. Treba podsjetiti na velike pjevače iz toga doba koji su tumačili uloge, među kojima vodeći verdijanski bariton toga doba Drago Hržić, zatim Zinka Kunc, Mario Šimenc i Mario Vušković.

Poslije Drugog svjetskog rata opera ´Simon Boccanegra´ izvedena je 1978. na Splitskome ljetu te 1984. u riječkome HNK-u ´Ivana pl. Zajca´.

U sklopu večerašnje premijere u foajeu HNK-a postavljena je prigodna izložba ´Giuseppe Verdi u zagrebačkoj operi 1880. - 2000.´, autorice Marije Barbieri.

Inače, maestro Mladen Tarbuk svoj honorar za dirigiranje večerašnjom izvedbom darovat će za školovanje djeci tragično poginulog člana Opere zagrebačkog HNK-a, Damira Novaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara