U Zagrebu 14 novozaraženih, na splitskom području 16

U Zagrebu 14 novozaraženih, na splitskom području 16
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je u petak u 14 sati nove podatke o širenju koronavirusa.

U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 727. To je 22 manje nego jučer, a što znači da je sve više izliječenih.

125 osoba je na bolničkom liječenju, sa šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1750 osoba.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4267 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2746 osoba. Do danas je ukupno testirano 118.955 osoba, od toga 1750 u posljednja 24 sata.

STANJE PO ŽUPANIJAMA 31.7.2020.

 • Požeško-slavonska: 0 novih
 • Vukovarsko-srijemska: 7 novih
 • Istarska: 2 nova
 • Bjelovarsko-bilogorska: 0 novih
 • Virovitičko-podravska: 0 novih
 • Zadarska: 0 novih
 • Primorsko-goranska: 1 novi
 • Brodsko-posavska: 3 nova
 • Osječka-baranjska: 9 novih
 • Ličko-senjska: 0 novih
 • Zagrebačka: 3 novih
 • Krapinsko-zagorska: 0 novih
 • Karlovačka: 0 novih
 • Sisačko-moslavačka: 0 novih
 • Splitsko-dalmatinska: 16 novih

>> RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM DANA PRATITI NA INDEXU 

14:00 U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 727. To je 22 manje nego jučer, a što znači da je sve više izliječenih. 125 osoba je na bolničkom liječenju, sa šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1750 osoba. Jedna osoba je preminula.

13:05 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 271 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita 5 osoba, iz Sinja 4 osobe, iz Selca 1 osoba, iz Tučepa 1 osoba i iz Otoka 5 osoba. Uz 16 novooboljelih pozitivne su i 3 osobe s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije testirane u SDŽ, a radi se o štićenicima Centra za rehabilitaciju u Vrlici.

Od 16 novooboljelih osoba njih 13 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 3 osobe epidemiološki obrađuju.

532 osobe nalaze se u samoizolaciji.

20 covid-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, a od toga se dvije osobe nalaze na respiratoru.

12:40 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novih slučajeva.

12:03 Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva zaraze je 166, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite.

"Jučer je napravljeno 384 testiranja, 14 je pozitivnih, tako da sad imamo 166 aktivnih slučajeva u Zagrebu. U izolaciju je stavljeno 65 osoba, tako da ih je jučer ukupno bilo 463 osobe, 18 je više izliječenih nego prethodnog dana", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. 

12:00 U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 36 osoba i svi su testovi negativni. U OB Karlovac testirano je 30 osoba te u OB Ogulin 6. Tako je i dalje u Karlovačkoj županiji evidentirano 95 oboljelih od covida-19. Na liječenju u OB Karlovac nalaze se 2 pacijenta. U samoizolaciji je 47 osoba.

Inspektori CZ su jučer obavili nadzor na području Karlovca te pregledali 9 gospodarskih subjekata. Nadzor je obavljen u 4 trgovine, 2 trgovačka centra, 2 ugostiteljska objekta i 1 pekari. Po nadzoru nije izdano niti jedno usmeno ili pismeno upozorenje.

11:54 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, a ozdravile su dvije osobe (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 12.

11:49 Na području Zagrebačke županije u petak je zabilježeno troje novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 187 osoba, a 11 ih je preminulo.

Ukupno je dosad bilo 248 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o društvenoj distanci.

Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:55 Dvadeset treći dan za redom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije. Umrla je osoba koja je 1938. godište, a koja je od ranije imala značajnih problema.

10:45 U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze.

"Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 226 osoba od kojih je 9 pozitivno na koronavirus. Većina od njih, odnosno 5 prebivalište ima na području Ispostave Beli Manastir i međusobni su kontakti, troje je s područja Ispostave Đakovo, a jedna je osoba s područja Ispostave Osijek", stoji u priopćenju.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1938. godište, i imala je značajne komorbiditete.

10:33 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđene su tri (3) nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih osoba i njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 160, dok je broj aktivnih slučajeva 12 (2 osobe manje u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirane su 3 osobe (1 osoba više u odnosu na prethodni dan). I dalje se smanjuje broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi 49 osoba (19 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

9:56 Primorsko-goranska županija ima jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je kontaktu zaražene osobe s jednog vjenčanja. 

9:50 Stožer Zadarske županije izvijestio je kako nema novih slučajeva zaraze koronavirusom na tom području. Trenutno je pet aktivnih slučajeva.

09:35 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od covida-19. U posljednja 24 sata testirano je 19 osoba i njihovi rezultati na koronavirus bili su negativni, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

09:15 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

09:05 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 135 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 2 pozitivna. U tijeku je epidemiološka obrada.

Svi ispitani uzorci osoblja i korisnika uzeti iz Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula su negativni.

Izliječene su dvije osobe.

U mjerama samoizolacije nalazi se 230 osoba.

09:00 U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je sedam novih slučajeva.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 iz Vinkovaca i 1 iz Ivankova)", stoji u objavi Stožera.

8:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), a sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 15 osoba. Ukupno je testirana 3761 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 41 uzorak, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:30 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić na HRT-u je govorila o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i budućnosti koja nas čeka u pogledu koronavirusa.

"Posljednjih dana broj zaraženih varira i te oscilacije su vezane za privatna okupljanja i inkubacijski proces je povezan s tim", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

Na pitanje zašto se ne ide na smanjenja broja ljudi na privatnim okupljanima, Markotić je rekla kako se još uvijek ide na svijest građana, zato što to utječe i na njih i na okolinu.

"Apeliramo na jedan dio građana koji još uvijek ne shvaćaju da velika okupljanja dovode do višeg rizika", rekla je i dodala kako se prate situacija i žarišta događanja, koja se pokušavaju odmah sanirati.

Na pitanje što je s cjepivom protiv koronavirusa Markotić je rekla kako su, od 150 cjepiva koja su trenutno u razvoju, samo njih četiri u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ali dva su izgledna da bi bila uspješna i neškodljiva.

7:15 Tim znanstvenika sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu pod vodstvom našeg Ivana Đikića razotkrio je razlike između SARS-a i covida-19 te identificirao enzim SARS-CoV-2 koji je slaba karika virusa. Pokazalo se da inhibicija otkrivenog enzima blokira širenje virusa i pojačava antivirusni imunitet.

"Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod covida, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku", rekao je Đikić za Dnevnik Nove TV.

"Značajno je zbog toga što smo pokazali gdje je slaba točka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma", dodaje.

Napominje kako je ovo otkriće vrlo važno ne samo za ovu pandemiju nego i za eventualne nove te dodao da su znanstvenici do otkrića došli u rekordnom vremenu. Tvrdi da ovakav uspjeh duguju otvorenoj znanosti. 

"Sve je zaslužno tome da smo bili vrlo otvoreni, da imamo otvorenu znanost, dijelili smo rezultate preko društvenih mreža, stvarali kolaboracije širom Europe. Mnogi znanstvenici iz Njemačke i Nizozemske su doprinijeli reagensima, eksperimentima, tako da je jedinica koju smo imali u Frankfurtu bila potpomognuta sa šest drugih laboratorija iz Nizozemske i Njemačke i samo zajedničkim radom smo postigli ovaj uspjeh", rekao je Ivan Đikić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara