U Zagrebu kreće stroži nadzor čipiranja pasa

U Zagrebu kreće stroži nadzor čipiranja pasa
Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

KOMUNALNI redari Grada Zagreba krenuli su u strožu provjeru imaju li psi mikročipove jer ih svi psi stariji od tri mjeseca po Zakonu o zaštiti životinja trebaju imati, priopćeno je iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Psi koji se nađu na javnim površinama moraju biti mikročipirani i pod nadzorom posjednika. Ako komunalni redar zatekne psa bez mikročipa, o tome će obavijestiti veterinarsku inspekciju, vlasniku prijeti kazna između dvije i šest tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, do trideset tisuća kuna, navodi se u priopćenju. 

Damir Skok, ravnatelj ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, istaknuo je kako se jedino jakim nadzorom mikročipiranja i kažnjavanjem neodgovornih vlasnika može isprazniti to sklonište. S druge strane, naglasio je, mikročipiranje odgovornim vlasnicima omogućuje da psa u slučaju njegova nestanka pronađu u najkraćem mogućem roku.

Čipiranje se može obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti

Skok je podsjetio da je prošle godine iz Skloništa udomljeno 867 pasa, no da ih je tamo uvijek dvjestotinjak koji čekaju "svoje ljude i novi dom".

Mikročip je veličine riže, a mikročipiranjem pas dobiva peteroznamenkasti broj koji se unosi u njegovu putovnicu te upisnik kućnih ljubimaca. To je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Mikročip se s lijeve strane vrata životinje posebnom injekcijom postavlja samo jedanput, a otkriva podatke o njoj te o njezinu punoljetnom skrbniku. Ako dođe do promjene skrbnika, ta se promjena unosi u upisnik.

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba pozvao je vlasnike pasa da psima stave mikročipove, a kako bi pojasnio važnost toga, snimljen je i edukativni film koji se može pogledati na YouTube kanalu Skloništa u Dumovcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara