U Zagrebu oštećeno više od 26.000 građevina

U Zagrebu oštećeno više od 26.000 građevina
Foto: HINA/ Tomislav Pavlek

NAKON potresa u Zagrebu, u kojem je oštećeno više od 26 tisuća građevina, a neuporabljivo ih je 1900, za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihova doma, izvijestili su u subotu iz Gradske uprave.

To se odnosi i na stanovnike centra grada i na vlasnike obiteljskih kuća stradalih u nedjeljnom potresu, a koje su nakon preliminarnih pregleda statičara označene crvenom ili žutom oznakom (neuporabljivo i privremeno neuporabljivo).

Šteta na gotovo 10.000 obiteljskih kuća

Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, čak 9642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.

Iz Gradske uprave su zbog, kako kažu, velikog broja zbunjujućih i netočnih informacija ponovno pozvali građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.

Sve nadležne gradske službe i dalje su aktivne na terenu

Također, podsjećaju da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić 23. ožujka proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Zagreba i pozivaju oštećenike, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Zagreba te ga možete pronaći na ovom linku.

Potrebno je naglasiti i kako su sve nadležne gradske službe i dalje aktivno na terenu, te kako je Javna vatrogasna postrojba Zagreb do danas imala 1316 hitnih intervencija vezanih uz posljedice potresa. Na terenu je i svih sedam visinskih vozila JVP Zagreb te 17 visinskih vozila suradnika (Elicom, ZG Holdinga, HEP, Zrinjevac, Velebit promet, CIOS, HV), kao i vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, kojima od srca zahvaljujemo, stoji u priopćenju zagrebačke Gradske uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara