U Zagrebu sutra svesindikalni sabor i prosvjed protiv izmjena ZOR-a

PET SINDIKALNIH središnjica i najveći autonomni sindikati izvan središnjica organizirat će sutra, 27. veljače, svesindikalni sabor i prosvjedni skup na Markovu trgu protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR).

Sindikalni sabor održat će se u zagrebačkom klubu Tvornica, u kojem će se okupiti oko 1.600 sindikalnih povjerenika iz cijele Hrvatske, dok će zbog ograničenog prostora u Tvornici ispred toga kluba biti nazočno još između 3.000 i 3.500 sindikalaca.

Sindikalni povjerenici doputovat će u Zagreb u jutarnjim satima, a policija će ih dopratiti do mjesta okupljanja, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja.

Sindikalci će na saboru odlučivati o raspisivanju referenduma među članstvom o organiziranju općeg štrajka, krenu li predložene izmjene ZOR-a u krivom smjeru, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Očekuje se također da će proglasiti 2003. godinu ´Godinom borbe za radničko dostojanstvo´ i pokrenuti inicijativu za raspisivanjem referenduma među hrvatskim građanima o smjeru hrvatske gospodarske i socijalne politike.

Sindikalci će potom oko 11 sati iz Tvornice krenuti na prosvjed na Markov trg, a policija će prema potrebi na mjestima prolaska povorke zaustavljati promet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjednom skupu, koji bi trebao završiti iza 13 sati, govorit će čelnici sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata, a zaključke svesindikalnog sabora pokušat će uručiti predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Po riječima Stanke Saraje, policija ne očekuje nikakve izgrede na sindikalnom skupu, pa će na Markovu trgu biti poduzete uobičajene sigurnosne mjere.

Sindikati organiziraju sabor i prosvjedni skup na Markovu trgu u vrijeme nastavaka sjednice Hrvatskog sabora, koji bi u prvom čitanju trebao raspravljati o izmjenama ZOR-a.

Sindikati se protive predloženom skraćivanju otkaznih rokova, smanjenju otpremnina, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme te povećanju broja zaposlenih kod malih poslodavaca.

Nasuprot tvrdnjama Vlade i poslodavaca, sindikalci procjenjuju da predložene izmjene ZOR-a neće osigurati novo zapošljavanje, već samo olakšati otpuštanje radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara