U Zagrebu zapljena "droge za silovanje"

NOVA vrsta sintetičke i halucinogene droge zvane GHB, pronađena je u Zagrebu kod dvojice muškaraca. Valja napomenuti da GHB spada u kategoriju tzv. "droga za silovanje".

Najpoznatije "droge za silovanje" su upravo GHB i Rohypnol, a tako su nazvane zbog djelovanja koje neki silovatelji koriste kako bi omamili žrtvu prije silovanja.

Čest scenario silovanja uz upotrebu GHB-a ili Rohypnola izgleda ovako: Silovatelj neprimjetno ulije drogu u žrtvino piće, pričeka 20-tak minuta da droga počne djelovati, a tada ponudi žrtvi da će ju otpratiti do kuće. Kad se žrtva onesvijesti od djelovanja GHB-a, napadač ju siluje.

Na hrvatskom narkotržištu ta nova vrsta droge poznata je i pod nazivima liquid, tekući ecstasy i gamma-OH.

Paket u kojem se nalazilo oko 104 grama droge GHB-a u prahu zaplijenjen je jučer poslijepodne u zagrebačkom naselju Maksimir, a dvojicu muškaraca policija je s prijavama za ´zlouporabu opojnih droga´ predala istražnom sucu.

Na popisu hrvatskog Ministarstva zdravstva svrstana je u red psihotropnih tvari od kojih se može dobiti opojna droga, a po kemijskom sastavu ona je gama hidroksibutiratna kiselina.

Prema pisanju medija i izvorima na Internetu riječ je o prilično jeftinoj supstanciji koja djeluje kao kombinacija ecstasyja, LSD-a i heptanona, a već je nekoliko godina popularna u većini zapadnoeuropskih zemalja, posebice na klupskoj underground sceni.

Početkom devedesetih godina taj se antidepresiv prodavao kao sredstvo koje utječe na brži razvoj mišićne mase, ali i kao tvar koja pomaže pri mršavljenju. Pomiješana s alkoholom ili drugim drogama, tvrde izvori, ta droga može izazvati teške zdravstvene posljedice, pa čak i smrt.

Osim u prahu ta se droga može naći i kao tekućina, tableta ili kapsula.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara