U zatvoru preminuo "Black Panther", najozloglašeniji britanski serijski ubojica

Foto: menmedia.uk

JEDAN od najozloglašenijih britanskih serijskih ubojica, nazvan "Crni panter", nenadano je preminuo nakon što se razbolio u zatvoru, javlja BBC.

Pravim imenom Donald Neilson, taj je 75-godišnjak u zatvoru kaznu služio zbog ubojstva četiri osobe, a jedna od žrtava bila mu je i 15-godišnja nasljednica Lesley Whittle koju je oteo iz njezina doma u Shropshireu.

Bio je bilder, nosio je tamnu odjeću i masku, a napadi su mu bili brzi i neočekivani

Prije tri godine odbijena mu je žalba da mu se doživotna zatvorska kazna, određena 1976. smanji na 30 godina. Zatvorski glasnogovornik rekao je kako je višestruki ubojica u subotu nakon poteškoća s disanjem prebačen u zatvorsku bolnicu, a mrtvim je proglašen u nedjelju u 18.45 po lokalnom vremenu.

Glasnogovornik je dodao i kako će se, kao i u slučaju smrti svih zatvorenika, provesti istraga.

Neilson je 1975. godine ubio Lesley White, 17-godišnju nasljednicu, a prije toga za vrijeme oružanih pljački između veljače i studenog 1974. ubio je i tri poštanska djelatnika.

Tokom svoje desetogodišnje karijere izveo je oko 400 pljački, a "Crnim panterom" prozvan je zbog izjava svjedoka koji su opisivali tamnu odjeću koju je nosio i njegov snažan izgled. Nosio je i crnu masku, a njegovi su napadi bili brzi, precizni i neočekivani.

Maloljetnicu oteo kada je saznao da je od oca naslijedila veliku svotu novca

Neilson, koji je bio bilder, Lesley je oteo iz njezina doma, te je tražio otkupninu u iznosu od 50 tisuća funti. Nju je odabrao kao žrtvu nakon što je saznao da je djevojka dvije godine ranije od oca naslijedila 80 tisuća funti.

Tijelo tinejdžerke kasnije je pronađeno kako visi sa žice u podzemnom odvodnom sustavu.

2008. godine sudac s Visokog suda odlučio je kako taj ubojica nikada ne smije biti pušten iz zatvora, obrazloživši tvoju presudu time kako težina Neilsonovih zločina opravdava težinu izrečene kazne.

Također, sudac Teare smatrao je da su ubojstva počinjena s određenom dozom predumišljaja, jer je Neilson sa sobom nosio napunjeno oružje, a način na koji je mlada djevojka umrla ukazuje kako je prije smrti proživjela strašnu patnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara