u židovskoj općini izložba kipara slavka brila

U Galeriji "Milan i Ivo Steiner" u Židovskoj općini u Zagrebu danas je otvorena izložba o životu i djelu kipara Slavka Brila,(1900. do 10943./44.). L

Autorica izložbe Dolores Ivanuša je na otvorenju istaknula kako je Slavko Bril jedan od malobrojnih kipara 20. stoljeća, židovskoga podrijetla, čije je stvaralaštvo zbog prerane smrti ostalo nepoznato hrvatskoj javnosti.

Slavko Bril rođen je 1900. u Novoj Gradiški.

Godine 1919. položio je prijamni ispit u Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, kako se tada zvala Akademija likovnih umjetnosti. Diplomirao je 1926. u klasi Ivana Meštrovića, a zatim se 1927. i 1928. usavršavao u Parizu.

Izložba u Židovskoj općini predstavlja Brilov opus od 27 djela u sadri.

Uglavnom su to portreti komornoga karaktera, koji se danas nalaze u Gliptoteci HAZU. Radovi iz logora Jasenovac Slavka Brila čuvaju se u Hrvatskom povijesnom muzeju i spomen području Jasenovac.

Prvi studentski rad Slavka Brila prigodna je brončana plaketa Drugoga židovskog omladinskog sleta u Sarajevu iz 1921.

Poznato je i njegovo portretno poprsje Hermana Schapire iz 1926. te portret znamenitoga osječkog odvjetnika Huge Spitzera iz 1928., zatim skulptura "Majka s djetetom" nastala u Parizu 1927./28., poprsje glazbenika Milana Sachsa, iz 1930. te drugi radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slavko Bril izlagao je na 10-tak izložbi, a prva je bila 1934.

Posljednje Brilovo signirano djelo ,prema istraživanjima Dolores Ivanuše, je skulptura "Skladatelj", iz 1940. godine.

Prema ocjeni tadašnje likovne kritike to djelo ima naglašenu unutrašnju koncentraciju, suptilni izraz, te zauzima istaknuto mjesto hrvatske skulpture u razdoblju prije 2. Svjetskog rata.

Kipar Slavko Bril umro je u logorskoj bolnici u Novoj Gradiški 1943. ili 1944. godine, jer se pouzdano ne zna točna godina smrti, istaknula je u predgovoru kataloga Dolores Ivanuša.

Također napominje kako je u tom dijelu njegova kratkog života, u logoru Jasenovac Bril je vodio kiparsku djelatnost keramičke radionice, u kojoj je modelirao razne ukrasne predmete od gline - pepeljare, vaze, figurice i drugo.

Brat Slavka Brila dr. Žiga Bril godine 1949. predao je Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu sačuvane bratove skulpture.

Izložbu je u nazočnosti velikoga broja posjetitelja i članova Židovske općine u Zagrebu otvorila predsjednica Umjetničkog savjeta Galerije "Milan i Ivo Steiner" Vera Dajht-Kralj.

Izložba Slavka Brila bit će otvorena do 15. siječnja 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara