U zračnoj luci u San Franciscu više se uopće ne mogu kupiti plastične boce

U zračnoj luci u San Franciscu više se uopće ne mogu kupiti plastične boce
Foto: 123rf

OD DANAS se u međunarodnoj zračnoj luci u San Franciscu više ne prodaje flaširana voda, javlja CNN.

Putnici koji se žele hidrirati moći će popiti vodu na za to određenoj fontani, ponijeti sa sobom bocu za vodu za višekratnu upotrebu ili na samom aerodromu kupiti takvu staklenu ili aluminijsku bocu.

Naime, zračna luka u San Franciscu dodala je jednokratne plastične boce s vodom na svoj popis ograničenih prehrambenih proizvoda kao dio napora da do 2021. godine postane prva zračna luka s nultom razinom otpada. Prema neprofitnoj organizaciji Zero Waste Alliance, nulta razina znači da se najmanje 90% otpada reciklira ili kompostira.

Što je točno zabranjeno?

Na spomenutom aerodromu službeno je zabranjena prodaja pročišćene, gazirane ili mineralne vode. To znači da prodavači, uključujući i automatske mašine, u toj zračnoj luci ne smiju više prodavati ili isporučivati besplatnu vodu koja se nalazi u plastičnoj boci, kutiji, kanti ili drugom spremniku za jednokratnu upotrebu kapaciteta od 1 litre ili manje.

Prodavači će moći nuditi aluminijske, staklene ili biorazgradive spremnike za vodu, a putnici će sa sobom smjeti ponijeti praznu jednokratnu plastičnu bocu ili čašu koju će moći napuniti s vodom na stotinjak besplatnih slavina.

Dobro i za naše zdravlje

Osim što je smanjenje upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda dobro za okoliš, to je povoljno i za naše zdravlje. Naime, svakodnevno u svoj organizam unosimo sićušne komade plastike, takozvanu mikroplastiku, putem hrane, pića, ali i zraka koji udišemo.

Prema nedavno objavljenom istraživanju u časopisu Environmental Science & Technology, Amerikanci svake godine u sebe unesu između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike.

Ako pritom jedino koriste flaširanu vodu, a ne onu iz slavine, godišnje samo pijenjem te tekućine konzumiraju, ovisi o spolu i dobi, između 64.000 i 127.000 čestica plastike.

Još uvijek nije poznato koliko na naše sveukupno zdravlje utječe ovako visok unos mikroplastike, no istraživanja sugeriraju da su neke od tih čestica dovoljno malene da uđu u naša tkiva, gdje mogu pokrenuti imunološku reakciju ili otpustiti toksične tvari i zagađivače apsorbirane iz okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara