KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U županiji sa 150 oboljelih zaređivali svećenike. Nitko se ne drži mjera

U županiji sa 150 oboljelih zaređivali svećenike. Nitko se ne drži mjera
Screenshot: Facebook/Bogoslovno sjemenište Đakovo

U OSJEČKO-baranjskoj županiji je žarište koronavirusa. Riječ je, kako je već dobro poznato, o Đakovu gdje je jutros potvrđeno sedam novih slučajeva. Ukupno je u tom gradu 120 aktivnih slučajeva koronavirusa, a još 30 u ostatku županije, što daje ukupni broj od 150 trenutno zaraženih u županiji.

Žarište se pojavilo nakon što se prošlog tjedna proširila zaraza među đakovačkim časnim sestrama koje su bile na Kosovu. Kako je prije četiri dana izvijestio Stožer Osječko-baranjske županije, žarišta su, osim samostana, sjemenište i nadbiskupija. Zbog svega ovoga u Đakovu su uvedene izvanredne mjere, koje su poslijepodne i proširene, a otkazani su i tradicionalni Đakovački vezovi.

>> VIDEO U Đakovu na snagu stupaju nove mjere, odgađaju se krizme, pričesti i vjenčanja

Ogromno žarište nije bilo dovoljno za odgodu ređenja svećenika, samo je premješteno. Nitko nema masku, a svećenici se ljube

No zato nije otkazano (ni odgođeno) ređenje svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ceremonija je samo prebačena iz katedrale u Đakovu u konkatedralu u Osijeku, a dvojicu je svećenika zaredio varaždinski biskup Bože Radoš.

Bogoslovno sjemenište Đakovo sve je prenosilo na Facebooku, a na snimci se jasno vidi kako ne samo da nitko u popunjenoj katedrali, uključujući i svećenike, ne nosi masku u zatvorenom prostoru te da se ne poštuje fizička distanca nego i da se svećenici nisu odrekli čak ni bliskog kontakta prislanjanjem licem o lice.

Mjera se, koliko se može vidjeti na snimci, nisu držali ni prisutni vjernici.

Ukratko, sve se odvijalo kao da koronavirusa uopće nema i kao u Osječko-baranjskoj županiji nema 150 aktivnih slučajeva korone.

Iz Nadbiskupije tvrde da nije bio nitko iz Đakova

No iz Đakovačke nadbiskupije na pitanje Indexa je li đakovačko sjemenište organizator ređenja tvrde da u Osijeku nije nitko iz Đakova. 

"Sve kreće iz sjemeništa u Đakovu, ali s obzirom na situaciju izričita je odluka da nitko od naših svećenika iz Đakova ne ide tamo. Imamo mi svećenike iz cijele nadbiskupije, ne samo iz Đakova. Organizirali su prijatelji iz Osijeka", rekli su nam iz tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na pitanje tko onda prenosi događaj na Facebook stranici đakovačkog sjemeništa kažu kako su to također preuzele kolege iz ostatka Nadbiskupije.

Odgođena sva javna okupljanja u Đakovu, pod strogim mjerama će se održavati i Osječko ljeto kulture

Podsjetimo, jučer su u Đakovu zbog zabrinjavajućeg stanja s koronom do daljnjeg odgođena sva javna okupljanja, a za noćne klubove se razmatra treba li im ograničiti radno vrijeme ili ih potpuno zatvoriti.

I Osječko ljeto kulture (OLJK) će se, ako ga uopće bude i bilo, održati u vrlo kontroliranim uvjetima, na vanjskim prostorima.

No iako se koronavirus proširio upravo u crkvi, čini se da je jedina epidemiološka mjera koja je poduzeta u slučaju manifestacije ređenja svećenika preseljenje iz jedne katedrale u drugu te, kako tvrde iz Nadbiskupije, izostanak svećenika iz Đakova. 

Podsjetimo i da je prije nepuna 24 sata nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić uputio pismo svim svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojem obavještava o odgodi prvopričesničkih i krizmenih slavlja te mjerama zaštite za sprječavanje širenja bolesti covid-19 na redovitim liturgijskim slavljima vjernika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Hranić jučer poslao pismo o posebnim mjerama u crkvi

"Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!

Nakon nedavnog ublažavanja mjera zaštite od širenja pandemijske zaraze korona virusom, svjedoci smo veoma velikog broja zaraženih u Đakovu i u Hrvatskoj. Širenju zaraze pridonijela je svakako činjenica da zaražene osobe nisu imale nijedan od simptoma zaraze, ni kliničku sliku, koja bi uputila na blagovremeno otkrivanje prisutnosti virusa te na ograničenje kontakata s drugim osobama, tako da se zaraza u svega dva dana, a prije pojave ikakvih simptoma kod prvih oboljelih osoba, već proširila na velik broj osoba.

Zahvaljujući stručnom i požrtvovnom radu djelatnika Županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, epidemioloških službi u Đakovu i u drugim središtima, ravnatelju i osoblju Kliničke bolnice Osijek te izrazito velikog broja testova provedenih u samostanskoj zajednici Milosrdnih sestara sv Križa u Đakovu, a potom i nad članovima i djelatnicima središnjih nadbiskupijskih i drugih crkvenih ustanova te sudionika krizmenih slavlja u Đakovu i u Soljanima, došlo se do jasnije slike stanja te do poduzimanja preventivnih mjera kako bi se suzbilo daljnje širenje zaraze u gradu Đakovu, na području Osječko-baranjske županije, ali i na cijelom području naše nadbiskupije.

Žao mi je što sam, na temelju savjetovanja, ponajprije na temelju mišljenja i prijedloga navedenih stručnih službi, primoran ponovno se obratiti čitavoj Nadbiskupijskoj zajednici s novim mjerama prevencije od širenja zaraze virusom COVID-19...", stoji među ostalim u Hranićevom pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara