Uber novi zakon smatra pozitivnim korakom prema modernizaciji prijevoza

Uber novi zakon smatra pozitivnim korakom prema modernizaciji prijevoza

Ilustracija: Pixsell/Sanjin Strukić 

VLADA je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije.
 
 
Naime, prema vladinu prijedlogu, prijevoz bi se mogao naručiti i preko elektroničke aplikacije, ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami.
  
Uz brojne promjene koje donosi novi prijedlog zakona tu su i one da prijevoznici biraju sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Uber podržao promjene zakona
 
Uber je pozdravio novi zakon o taksistima. Iz te tvrtke poručuju kako će on modernizirati cijeli sektor prijevoza, a građanima pružiti pouzdanu i sigurnu uslugu.
 
"Pozdravljamo napore Vlade i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i novi prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je pozitivan korak prema modernizaciji prijevoznog sektora te će hrvatskim građanima pružiti pouzdanu, povoljnu i sigurnu uslugu kao i izbor opcije kretanja kroz gradove", priopćeno je iz Ubera. 
 
Vlada očekuje dvostruko više taksista
 
Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija ali i povećati broj novih radnih mjesta što bi moglo imati pozitivan utjecaj na gradove, građane i gospodarstvo.
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da vlada nova zakonska rješenja predlaže radi prilagodbe tržišnim trendovima, novim oblicima prijevoza i regulativi Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara