Ubijen etiopski general nakon neuspješnog pokušaja državnog udara

Ubijen etiopski general nakon neuspješnog pokušaja državnog udara
 Premijer Abiy Ahmed Sreenshot: YouTube

RAVNATELJ etiopske sigurnosne službe pokrajine Amhare, general Aseminew Tsige, kojeg smatraju odgovornim za ubojstva zapovjednika glavnog vojnog stožera i visokih dužnosnika te pokrajine na sjeverozapadu zemlje, ubijen je hicem iz vatrenog oružja.

General ubijen u bijegu

General Asaminew, javlja televizija EBC, blizak vlasti, "ubijen je hicem iz vatrenog oružja u četvrti Zenzelma u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine Amhare, dok je bio u bijegu nakon neuspjelog državnog udara tijekom proteklog vikenda". 

U Etiopiji je u ponedjeljak proglašen dan žalosti nakon ubojstava koja su se dogodila u subotu u dvama odvojenim napadima koje vlasti smatraju pokušajem rušenja pokrajinske vlade Amhare.

Abiyjevi pokušaji demokratizacije

Pošto je u travnju 2018. nakon dvogodišnjih nemira u Etiopiji došao na vlast, premijer Abiy Ahmed je nastojao demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu. Usto je počeo provoditi gospodarske reforme. 

No mora se boriti s čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara