Ubijen ukrajinski vojnik, Zelenskij optužio Rusiju za ciničnu provokaciju

Ubijen ukrajinski vojnik, Zelenskij optužio Rusiju za ciničnu provokaciju
Foto: EPA

JEDAN ukrajinski vojnik je ubijen i četiri su ozlijeđena danas u istočnoj regiji Donbas, a Kijev optužuje ruske snage za korištenje teškog topništva u pokušaju proboja ukrajinskih vojnih linija.

Predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog vijeća sigurnosti zbog tog napada, nazvavši ga "ciničnom provokacijom" i pokušajem prekida mirovnog procesa.

U sukobu između ukrajinskih vojnika i proruskih snaga na istoku Ukrajine ubijeno je više od 13.000 ljudi od 2014., unatoč sporazumu o primirju postignutom 2015.

Zelenskij: Pokušaj prekida mirovnog procesa u Donbasu

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje vojnika i teškog naoružanja separatističkim borcima u regijama Donjecka i Luhanska. Moskva odbacuje te optužbe.

Do sukoba je došlo u jeku priprema Ukrajine i Rusije za još jedan summit, zajedno s čelnicima Francuske i Njemačke, u pokušaju okončanja rata.

"To nije samo cinična provokacija... to je pokušaj prekida mirovnog procesa u Donbasu koji je počeo ići naprijed malim, ali stalnim koracima", ocijenio je Zelenskij.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara