UBIUDR: Podnesite kaznene prijave protiv generala Kadijevića i Adžića

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) priopćila je danas kako je poslala pismeni zahtijev glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i Vladi za podizanje optužnice protiv generala bivše JNA Blagoja Adžića i Veljka Kadijevića, za zlodjela počinjena u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

"Nedopustivo je da generali Adžić i Kadijević ni na jedan način dosad nisu odgovarali, pa čak ni po tzv. zapovjednoj odgovornosti", navodi u priopćenju Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke.

S tim u vezi Udruga podsjeća kako su Adžić i Kadijević, među ostalim, istaknuti i u optužnici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu protiv Slobodana Miloševića. Ondje ih se u točki 7. tereti da su zajedno s Miloševićem, sudjelovali u "udruženom zločinačkom pothvatu od 1. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1995.", te da je svrha toga bilo "prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, prije svega bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, iz velikih dijelova teritorija Republike Bosne i Hercegovine".

UBIUDR u priopćenju podsjeća kako je "general Kadijević, kao savezni sekretar za narodnu obranu, od 15. svibnja 1988. do 6. siječnja 1992., zapovjedao , rukovodio i na druge načine obavljao efektivnu kontrolu nad JNA i drugim postrojbama koje su djelovale u koordinaciji s JNA, dok je Blagoje Adžić sve do svibnja 1992. također bio na visokim dužnostima načelnika štaba JNA i vršitelja dužnosti saveznog sekretara za narodnu obranu, te je, kao i Kadijević, zapovjedao postrojbama JNA u napadima na Republiku Hrvatsku".

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke navodi i kako se "stoga s pravom postavlja pitanje: zbog čega hrvatsko pravosuđe neprestano zaobilazi te generale i njihovu odgovornost, tim prije što se u Haagu sudi i osuđuje hrvatske generale koji su bili na mnogo nižim funkcijama od te dvojice srpskih časnika?"

(Hina) xpp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara