Ubojica Anđele Bešlić, Ivan Bulj, vođa pobunjenih zatvorenika

ŠTRAJK glađu 300 zatvorenika kaznionice u Lepoglavi koji traje od prošlog utorka, predvodi Ivan Bulj, ubojica 17-godišnje Sinjanke Anđele Bešlić, koji se na odsluženju 22-godišnje kazne nalazi od 25. travnja 2006., saznaje Jutarnji list.

Bulj se zatvorenicima navodno nametnuo zahvaljujući svom obrazovanju, s obzirom da je završio Fakultet političkih znanosti, na kojemu je upisao i magisterij, te je najpogodniji za pismeno artikuliranje zahtjeva osuđenika. On je bio prvo osuđen na 27 godina zatvora zbog ubojstva Anđele u ožujku 2002., ali mu je kazna poslije smanjena na 22 godine.

Uz Ivana Bulja među vođama prosvjednika u Lepoglavi je i 33-godišnji Josip Jurić, višestruki prijestupnik koji je osuđivan uglavnom zbog krivotvorenja isprava i prijevara. Izrečene su mu ukupno 42 godine zatvora. Ubojica Srđan Mlađan u posebnom je dijelu kaznionice i ne može kontaktirati s vođama pobune.

Povod pobune zatvorenika su bili organizacijski propusti u drvno-prerađivačkoj radionici te je u utorak nekolicina zatvorenika nakon užine odbila nastavak rada. Protestiraju zbog nezadovoljstva prehranom, zdravstvenom zaštitom, a najviše zbog pretrpanosti zatvora i neprovođenja uvjetnih otpusta zatvorenika. U Lepoglavi se trenutno nalazi 775 zatvorenika, od kojih se njih 640 nalazi u zatvorenom dijelu kaznionice. Zatvorenici tvrde da im se zbog prenatrpanosti kaznionice ne može osigurati zakonski minimum od četiri četvorna metra po zatvoreniku i 10 prostornih metara.

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Ivan Damjanović, ne vidi problem u prenapučenosti zatvora te najavljuje kako bi se to pitanje trebalo uskoro riješiti, međutim upozorava kako situacija nije uopće alarmantna.

U hrvatskim zatvorima trenutno je 4640 zatvorenika, a prema službenim podacima u njima ima mjesta za njih 3388.

D.M.
Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara