Ubojica njemačkog demokršćanskog političara je desničar?

Ubojica njemačkog demokršćanskog političara je desničar?
Foto: Hina, EPA

POLICIJA u saveznoj pokrajini Hessen objavila je da je u slučaju ubijenog demokršćanskog političara Waltera Luebckea uhitila osumnjičenoga, a njemački mediji u ponedjeljak javljaju kako se radi o pripadniku desno ekstremne scene.

"Pripadnici specijalne policije uhitili su u subotu u Kasselu 45-godišnjaka koji je osumnjičen da je ubio Walterea Luebckea", stoji u priopćenju policije u Kasselu.

Prema informacijama dnevnika Bild, policija je do osumnjičenog došla preko DNK tragova pronađenih na odjeći ubijenog političara Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Političar Luebcke, koji je obnašao visoku upravnu funkciju u saveznoj pokrajini Hessen, ubijen je rano ujutro 2. lipnja u svojoj kući pored Kassela.

Njegova smrt je izazvala veliku pozornost javnosti jer je Luebcke zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel primao prijetnje iz desnih ekstremnih krugova.

Više medija, među kojima su i Bild i Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na istražne krugove, javljaju da osumnjičeni za Luebckeovo ubojstvo također pripada ili je pripadao aktivnom dijelu desne ekstremne scene u Kasselu.

Brojni desničari pozdravili smrt

Nakon Luebckeove smrti na društvenim mrežama desnih ekstremnih krugova pojavile su se brojne poruke koje pozdravljaju smrt političara.

Luebcke je 2015. ustao u obranu izbjegličke politike Angele Merkel te poručio onima koji ne dijele kršćanske vrijednosti, poput ljubavi prema bližnjemu, da mogu napustiti zemlju, nakon čega su uslijedile brojne prijetnje smrću iz desnih ekstremnih krugova.

Predstavnica stranke Ljevica Martina Renner zatražila je hitnu akciju parlamenta ukoliko se pokaže da iza Luebckeovog ubojstva stoji radikalno desna motivacija.

"Ako se sumnje potvrde, očekujem hitan sastanak unutarnjopolitičkog odbora Bundestaga na temu radikalno desnog nasilja", rekla je Renner.

Luebcke je pokopan u subotu u rodnom mjestu pored Kassela, a u četvrtak je održana komemoracija na kojoj je sudjelovalo preko 1300 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara