Ubojica u SAD-u saznao da je dobio otkaz. Onda je krenuo u krvavi pohod

Ubojica u SAD-u saznao da je dobio otkaz. Onda je krenuo u krvavi pohod
Foto: EPA

JOŠ uvijek se ne zna mnogo o napadu zaposlenika tvrtke Henry Pratt Co. u njihovom industrijskom skladištu u Aurori, nedaleko od Chicaga, u kojem je jučer poginulo pet osoba te je ranjeno pet policajaca.

Policija je na mjesto događaja stigla u roku od četiri minute, a 45-godišnji napadač Gary Martin ubijen je, kako je na konferenciji za medije izjavila šefica tamošnje policije Kristen Ziman.

Saznao da je dobio otkaz, a potom pucao na kolege s posla

Martin je u petak saznao kako je dobio otkaz, a nekoliko sati kasnije otvorio je vatru prvo na svoje kolege, a potom i na policajce koji su stigli na mjesto nesreće.

Istražitelji nisu otkrili previše o detaljima napada – još uvijek se ne zna točan motiv ni jesu li žrtve bili napadačevi suradnici ili nadređeni, kao ni je li Martin imao dozvolu za nošenje oružja.

Policija stigla na mjesto događaja za četiri minute od poziva

Za sada je poznato da je policija jučer u podnevnim satima, oko 1:30, primila nekoliko poziva te su odmah izašli na mjesto događaja, a Martin je odmah otvorio vatru na njih. Policajci su krenuli za napadačem u zgradu skladišta te su ga ubili jer je nastavio pucati na njih. 

"Vidio sam muškarca kako trči prolazom s pištoljem u ruci“

Jedan od zaposlenika tvrtke Henry Pratt Co. John Probst izjavio je za ABC7 da je istrčao na stražnja vrata kad je ugledao napadača kojeg je prepoznao.

"Vidio sam muškarca kako trči prolazom s pištoljem u ruci“, rekao je Probst. Dodao je da on nije ozlijeđen, no da je jedan drugi kolega "jako krvario“.

Ratni veteran Gabriel Gonzales, koji skladište tvrtke Henry Pratt vidi iz svog dvorišta, rekao je za The Washington Post kako mu je dolazak velikog broja policijskih automobila vratio ružna sjećanja.

"Nikad nisam vidio toliko policajaca na jednom mjestu"

"Kada si u ratnoj zoni, očekuješ tako nešto. No nikad nisam vidio ovoliko policajaca na jednom mjestu“, ispričao je Gonzales koji je čuvao mlađe unuke kada se napad dogodio. Stariji unuk bio je u školi koja je zbog napada zaključana.

"Moj unuk zatvoren je u školi, i to sa svojih osam godina. Možete li vjerovati to? Kad sam ja bio dijete, bila su samo tornada“, dodao je Gonzales.

Obitelji zaposlenika prestravljene pucnjavom

Ni 38-godišnjoj Tiffany Probst jučerašnji dan nije bio lagan. Njena prijateljica je putem Facebooka saznala za napad i javila joj jer njen otac John radi u skladištu više od 40 godina.

"Znala sam da ga neću uspjeti dobiti na mobitel jer je on staromodan i nikad ga ne nosi sa sobom“, ispričala je. Prijateljica joj je potom javila da je vidjela njenog oca na televiziji i da je dobro te da daje izjavu.

"On nije puno pričljiv. I po njegovom glasu sam vidjela da je stvarno potresen“, rekla je.

"Bili smo jako nervozni"

Nancy Caal, koja radi nedaleko od mjesta napada, rekla je za The Washington Post kako je, nakon što je čula policijske sirene, zaključala vrata trgovine u kojoj radi.

"Nitko nam nije rekao što se događa. No mi smo zatvorili vrata i zaključali trgovinu. Bili smo jako nervozni", rekla je Caal.

Napad se dogodio dan nakon godišnjice masovne pucnjave u srednjoj školi na Floridi

Inače, pucnjava se dogodila dan nakon prve godišnjice masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 17 učenika i osoblja u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi. Od tada su mladi koji su preživjeli napad postali najglasniji zagovornici strožih zakona o dozvolama za oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara