Ubojici posedarskog svećenika potvrđeno 11 i pol godina zatvora

VRHOVNI sud odbio je žalbu Mate Ćurkovića, ubojice posedarskog svećenika Mije Stijepića (28) i potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 i pol godina.

Ćurkovića je lani osudio šibenski Županijski sud, a izrečenom presudom, osim za ubojstvo svećenika Stijepića u lipnju 2003., kažnjen je i za pokušaj silovanja maloljetne autostopistice te krađu svećenikovih osobnih stvari i automobila.

Konačnu sudsku odluku Ćurković je dočekao na slobodi jer je 9. lipnja pušten iz pritvora, budući mu pravomoćna presuda nije donesena u roku od dvije i pol godine koliko je maksimalno mogao biti u pritvoru.

Vrhovni sud je odbacio njegovu žalbu kao neosnovanu, smatrajući da nije bilo bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te da se presuda šibenskog suda zasniva na činjenicama i dokazima iznijetim na suđenju, odnosno da nije pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, kao što tvrdi obrana. Sud je zaključio i da je dosuđena kazna primjerena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbačena je i tvrdnja obrane da je prekršen Zakona o kaznenom postupku jer je sudskim vijećem predsjedavao sudac koji je provodio i određene istražne radnje prije samog suđenja. Vrhovni suci su zaključili da je obrana mogla izuzeće suca tražiti tijekom suđenja, no to nije učinila.

Očekuje se da će Ćurković na odsluženje kazne nakon što stranke i nadležni sud dobiju odluku Vrhovnog suda koju je taj sud objavio na svojoj internetskoj stranici.

Njegov branitelj Mirko Batarelo koji je, kako kaže, razočaran žalosnom i sramotnom odlukom Vrhovnog suda, kazao je da će Ćurković poštivati tu odluku i otići na odsluženje kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara