DORH zatražio da učenici budu ispitani, žele i produljenje pritvora za vjeroučitelja koji poziva na strijeljanje

DORH zatražio da učenici budu ispitani, žele i produljenje pritvora za vjeroučitelja koji poziva na strijeljanje

Foto: Facebook

DORH je sinoć objavio kako je 4. siječnja na Županijskom sudu u Zagrebu ispitana jedna svjedokinja u slučaju vjeroučitelja koji je pred učenicima osmog razreda na satu vjeronauka slavio Ratka Mladića i govorio da Stjepana Mesića i Vesnu Pusić treba strijeljati te da su nakon toga sucu istrage predložili provođenje dokaznog ročišta radi ispitivanja većeg broja svjedoka. Također,  zbog opasnosti od utjecaja na novopredložene svjedoke DORH je opet od suca zatražio određivanje istražnog zatvora protiv Bagarića.

Podsjetimo, proteklih su se dana u medijima pojavile priče kako učenici neće biti ispitani, no čini se da će ipak morati odgovoriti na sučeva pitanja.

Priopćenje DORH-a objavljujemo u cijelosti.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je 29. prosinca 2017. da je ispitalo hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona te da je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora na temelju članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. (5. 1. 2018.)

Objavljeno je da je sudac istrage djelomično prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na jednu svjedokinju (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a) i to u trajanju od 15 dana, dok je odbio određivanje istražnog zatvora iz iste osnove u odnosu na preostale tri svjedokinje te je odbio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).

Državno odvjetništvo podnijelo je izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu žalbu na takvu odluku suca istrage smatrajući kako i nadalje postoji osnova za određivanje istražnog zatvora po obje osnove. Naime, iz provedenih radnji i prikupljenih činjenica te stanju spisa proizlazi opasnost da osumnjičenik može utjecati na preostale svjedoke te opasnost da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto kazneno djelo odnosno nastaviti s takvim protupravnim ponašanjem (trajanje kanonskog mandata).

Sud još nije donio odluku o navedenoj žalbi.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je 4. siječnja proveo dokaznu radnju ispitivanjem jednog svjedoka nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u cilju dodatnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti počinjenja kaznenog djela, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu provođenje dokaznog ročišta radi ispitivanja većeg broja svjedoka temeljem članka 235. u svezi članka 236. stavka 1. točka 1. ZKP-a. Sucu istrage je, slijedom navedenog, predloženo i određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na novopredložene svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a).

"Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka"

Naglašavamo kako će ovo državno odvjetništvo poduzeti sve zakonom propisane radnje u cilju donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, no, koristimo priliku točno informirati javnost s obzirom da su u pojedinim medijima objavljene netočne informacije o ulozi stručnih suradnika izvanpravne struke u državnom odvjetništvu u odnosu na ispitivanje djece svjedoka.

Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka za ispitivanje niti na bilo koji način sudjeluju u njihovom ispitivanju. Ispitivanje djece svjedoka provodi sudac istrage na prijedlog državnog odvjetnika sukladno članku 292. stavku 1. i 2. ZKP-a.

Provodi ga uz pomoć stručnog suradnika izvanpravne struke na sudu čije je sudjelovanje u ispitivanju djece svjedoka propisano člankom 11. stavkom 1. i 2. Pravilnika o radu stručnih suradnika izvanpravne struke na poslovima delinkvencije mladih i kaznenopravne zaštite djece u državnim odvjetništvima i na sudovima."

 

>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vjeronauk, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vjeronauk.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara