Učenici trećeg razreda splitske škole već 2 dana ne idu na nastavu zbog nove učiteljice

Učenici trećeg razreda splitske škole već 2 dana ne idu na nastavu zbog nove učiteljice

Foto: FAH

DRUGI dan zaredom svih 19 učenika 3. c razreda Osnovne škole Plokita nije pohađalo nastavu jer njihovi roditelji traže da se na posao vrati učiteljica koja je razred vodila u prvom polugodištu, a budući da su Školski odbor i ravnatelj škole odbili njihov zahtjev, najavili su da će u srijedu odlučiti hoće li im djeca i dalje bojkotirati  nastavu.

"Roditelji ustrajavaju na tome da se na posao vrati Ana Domazet, koja je 3. c razred vodila u prvom polugodištu, te da se poništi natječaj na kojem je to radno mjesto dobila druga kandidatkinja jer smatramo kako se nisu poštovali pedagoški standardi budući da nas nitko ništa nije pitao pri zapošljavanju nove učiteljice", rekao je za Hinu predstavnik roditelja Jurica Topić. On je poslijepodne sa skupinom roditelja sastao s ravnateljem te škole Matom Vuković i zaposlenima u njoj, a na sastanku je bio i predstavnik Školskog odbora.

"Razočarani smo što nije prihvaćen naš glavni zahtjev da se zbog poštovanja pedagoških standarda, koji podrazumijevaju uvažavanje mišljenja roditelja, učiteljica  Domazet vrati na posao jer smo zadovoljni njezinim radom s djecom", rekao je Topić.

Žali što se u prevladavanje teškoća u toj školi nije uključio nitko od mjerodavnih - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Prosvjetna inspekcija, a roditelji su ih izvijestili o stanju u školi. Po Topićevim riječima, nezadovoljni roditelji vjerojatno u srijedu donijet će odluku o tome hoće li njihova djeca i dalje bojkotirati nastavu u splitskoj Osnovnoj školi "Plokite".

Ravnatelj: Zapošljavanje nove učiteljice je u skladu sa zakonom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj te škole Mate Vuković priopćio je kako su postupci prilikom zapošljavanja nove učiteljice bili u skladu sa zakonom, te da je on za radno mjesto učiteljice predložio kandidatkinju iz natječaja koja ima najduži staž na Zavodu za zapošljavanje, s čim se složio i Školski odbor.

"Svjestan sam da se roditeljima ne mora svidjeti izbor nove učiteljice, ali to nije razlog da djeci uskraćuju nastavu", istaknuo je Vuković u priopćenju, dodajući da se nova učiteljica može pokazati još kvalitetnijom. Po njegovu tumačenju, da bi roditelji ostvarili svoje želje pri izboru učiteljice za svoje djece, trebalo bi provesti "značajne promjene" zakona.

"Školski odbor ne može retroaktivno promijeniti zakonski donesenu odluku", poručio je ravnatelj reagirajući na zahtjeve nezadovoljnih roditelja da se poništi natječaj na kojem za učiteljicu nije izabrana Ana Domazet nego druga kandidatkinja.

Kako je rekao, "na početku školske godine u novoformiranom 3. c razredu bilo je nužno zasnovati radni odnos s učiteljicom". Kao ravnatelj, istaknuo je Vuković, u skladu sa zakonom, s učiteljicom Domazet sklopio je ugovor o radu na određeno radno vrijeme, do izbora kandidata na natječaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara