Učenici viših razreda i srednjoškolci ne vraćaju se u klupe. Lovrić oprao Divjak

Učenici viših razreda i srednjoškolci ne vraćaju se u klupe. Lovrić oprao Divjak
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

UČENICI od 5. do 8. razreda ove se školske godine neće vraćati u školske klupe, dok će se srednjoškolcima nastava i dalje odvijati na daljinu uz mogućnost provedbe praktične nastave i završnih ispita u prostorima škola, objavila je u srijedu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu objavio nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, ministrica Divjak na svojem je Facebook profilu objavila prikaz planiranog završetka nastavne godine.

"Pozdrav svima! Ovo je prikaz planiranog završetka ove nastavne godine, a epidemiolozi i liječnici danas su napisali da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave", napisala je ministrica.

Prema objavljenom prikazu, škole se 25. svibnja otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Učenici se mogu naknadno uključiti.

Od 5. do 8. razreda nastavna godina završava se kroz nastavu na daljinu i učenici se ne vraćaju u školu.

Za učenike srednjih škola, nastava se također završava na daljinu, a u školi se provodi praktična nastava i slični oblici rada. Isto vrijedi i za učenike završnih razreda srednje škole, kojima se nastava na daljinu provodi do kraja nastavne godine. U školi se mogu održavati završni ispiti.

U visokom obrazovanju, nastava se također nastavlja provoditi na daljinu. Na visokim učilištima mogu se održati praktične, umjetničke i kliničke vježbe.

Lovrić: Sve zagrebačke osnovne škole spremne su za nastavu

Sve zagrebačke osnovne škole spremne su za organizaciju redovne nastave i programa produženog boravka za učenike razredne nastave od 25. svibnja sukladno danas izdanim uputama HZJZ-a. To je za Index danas izjavio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Ističe kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas izdao nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covida-19 vezane uz rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Nove upute predstavljaju velik zaokret u odnosu na one izdane 29. travnja u kojima se pozivalo na "ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati".

"Ministrica je opet poslala nejasne poruke"

"Slijedom danas izdane upute u kojima se ističe 'kako se rad u predškolskim ustanovama i školama smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole', smatramo kako su stvoreni svi uvjeti da Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluku o pokretanju nastave za sve učenike", stoji u odgovoru Ivice Lovrića za Index.

Na kraju je dodao da je ministrica Divjak opet poslala konfuzne poruke roditeljima i učenicima.

"Nažalost, sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke te po tko zna koji put svu odgovornost za zdravlje i sigurnost djece i učenika prebacila na roditelje", kazao je Lovrić.

Podsjetimo, ranije danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak Indexu je komentirala najnovije preporuke HZJZ-a za uputu održavanja nastave u školama za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole. Pitali smo je trebaju li djeca od ponedjeljka krenuti na nastavu.

>> Objavljene nove upute za škole i vrtiće

"Epidemiolozi su napisali da su škole sigurne za učenike i zaposlenike. Od ponedjeljka svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu", rekla je za Index ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Navodi kako je za učenike korisno da se vrate u školu zato što je kvalitetu nastave lakše osigurati u školama, a i socijalizacija i emocionalni razvoj su važni aspekti učenikova odgoja i obrazovanja.

Divjak: Dolazak u školu za djecu je važan

"Na kraju, kod učenika razredne nastave važno je da stručnjaci potiču i provjere 'uživo' usvajanje motoričkih vještina (na primjer pisanja, crtanja). Ipak je najvažniji cilj briga o cjelovitom razvoju i dobrobiti djeteta. Dolazak djece u školu, a posebno onih najmlađih, susret s drugim učenicima, učiteljima i stručnim suradnicima pomaže i u otkrivanju zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja u obitelji, a temeljem toga i doprinosi zaštiti djece od takvih neprihvatljivih pojava", istaknula je za Index Blaženka Divjak.

Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne zadrške mogu, navodi, i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Što stoji u novim uputama?

Za kraj dodajmo da prema novim uputama HZJZ-a u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više. Podsjetimo, dosad je bilo dozvoljeno maksimalno devetero djece. Učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara