Učiteljicu u osnovnoj školi u Rijeci mijenjala sanitarna inženjerka

Učiteljicu u osnovnoj školi u Rijeci mijenjala sanitarna inženjerka
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL (nema veze s događajima iz teksta)

U OBRAZOVANJU je, kao i u zdravstvu, stanje u Hrvatskoj je, čini se, sve gore.

Pokazuje to i primjer iz Rijeke gdje je učiteljicu, dok je bila na porodiljnom, mijenjala sanitarna inženjerka, javlja RTL

Učiteljicu mijenjala sanitarna inženjerka

Riječke petaše poučava Slavonka. Završila je fakultet u Zagrebu, a posao dobila odmah nakon diplome. Predaje prirodu i biologiju, a dok je bila na porodiljinom dopustu, nije ju mijenjala druga nastavnica jer je nije bilo, nego, kaže, sanitarna inženjerka.

"Za predmet koji predajem studija u Rijeci nema, to je vjerojatno jedan od ključnih razloga, dok, recimo, studij hrvatskoga jezika u Rijeci postoji", kazala je Josipa Žic, nastavnica prirode i biologije iz OŠ Srdoči.

I godinama je iznimno popularan. Zna to i nastavnica hrvatskoga, Zvjezdana, koja se sprema u mirovinu, a za njezino radno mjesto već je stiglo 50-ak molbi.

Brzo se pročuje da netko treba u mirovinu

"Očito se nakon 40 godina staža brzo pročuje da netko treba u mirovinu pa onda pomama za tim radnim mjestom postoji. Da je posao lijep, to znaju svi koji su odabrali ovaj poziv, to se voli ili ne voli", rekla je Zvjezdana Vidaković, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Srdoči.

No neka radna mjesta u školi nije lako popuniti. Učitelji razredne nastave sve češće odlaze raditi u vrtiće u kojima će, prema nekim procjenama, do 2030. godine nedostajati četiri tisuće odgajatelja. Nakon 35 godina Vesni to ipak ne pada na pamet.

"Kad uđete u razred, zaboravite na sve ostalo, takva je to čarolija", kazala je Vesna Antić, učiteljica razredne nastave u OŠ Srdoči.

Ravnatelj upozorio na probleme 

Ravnatelj najveće riječke osnovne škole upozorava na probleme koji će eskalirati.

"Mi u okviru grupe prirodnih predmeta, matematike, fizike, kemije, biologije, teško nađemo stručnu zamjenu i to nam predstavlja velike probleme u realizaciji nastavnoga plana i programa", kazao je Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči.

U Prirodoslovnoj i grafičkoj srednjoj školi u Rijeci teško je naći nastavnike budućim grafičarima, fotografima, web dizajnerima.

"Ako računate da je u školi početnička plaća 4.500 do 5.000 kuna, s nekakvim stažom može se popeti na 6.000 do 7.000 kuna, dok vam inženjer kemijske tehnologije ili grafičke tehnologije na tržištu vrijedi 10 i više tisuća kuna u Hrvatskoj, a da ne govorimo u Europi", kazao je za RTL ravnatelj Prirodoslovne grafičke škole u Rijeci Radenko Bradić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara