Ucjenjivač u Njemačkoj otrovao dječju hranu u trgovinama, traži milijune eura da prestane

Ucjenjivač u Njemačkoj otrovao dječju hranu u trgovinama, traži milijune eura da prestane

Foto: Polizei Konstanz

KAKO je objavljeno u njemačkim medijima, u tijeku je potraga za čovjekom koji je ucijenio nekoliko njemačkih trgovačkih lanaca, piše Bild.

On je naime, u subotu 16. rujna, trgovačkim lancima, policiji i službi za zaštitu potrošača poslao mailu kojemu je tvrdio kako će širom Njemačke trovati dječju hranu, ako mu ne isplate iznos koji potražuje. Kako piše Bild radi se o dvoznamenkastom iznosu u milijunima eura.

U jednoj pokrajini već bio otrovao hranu

Tvrdio je kako je u mjestu Friedrichshafen u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg već bio otrovao hranu. Inspekcijom je bilo utvrđeno kako je otrovao pet proizvoda, piše Bild.

Ucjenjivač je 16. rujna poslao zahtjev za isplatom trgovinama Aldi, Rossmann, Lidl, DM, Müller, Edeka, Norma i Rewe.

U opasnosti su dojenčad i mala djeca, za koju bi otrov mogao biti smrtonosan.

U zahtjevu upućenom trgovinama od strane ucjenjivača stajalo je kako je u dječju hranu koju prodaju stavio otrov. Trgovine su brzo reagirale i policija je odmah maknula dječju hranu s polica kako bi se pregledao njihov sadržaj.

Smrtonosne namjere ucjenjivača

Očito je kako je počinitelj imao točan raspored, jer je morao otrovanu hranu poslati u trgovine u subotu tako da ih nitko još nije mogao kupiti u nedjelju, ali je tog dana mogao izvršiti pritisak na trgovine i policiju, kako bi iznudio novac.

Kako piše Bild, njegove namjere bile su smrtonosne.

Danas u 12 sati održana je konferencija za medije s predstavnicima Ministarstva lokalnih poslova i Zaštite potrošača države Baden-Württemberg te s uredom državnog odvjetništva i s predstavnicima policije.

"Jedan ili više nepoznatih počinitelja poslali su mail, između ostalog, službi za zaštitu potrošača i policiji. U mailu je najavio kako će pogoditi državne ali i međunarodne poslovnice", izjavio je Alexander Boger, glavni tužitelja konferenciji za novinare.

Ozbiljna prijetnja

"Ozbiljno shvaćamo prijetnju", rekao je.  Istražitelji su osumnjičili jednog muškarca u dobi od 50-ak godina čije fotografije su objavili.

"Nadzorne kamere uočile su jednu osobu, koja je jako sumnjiva", rekao je Boger.

"Ovo je beskrupulozna osoba koja lako prihvaća smrt ljudi", rekao je na konferenciji Boger, a dodao je i kako su sve bolnice upozorene.

Kako je rekla ministrica Petra Mock, analiza otrovanih bočica je pokazala kako se radi o etilen-glikolu, koji je prozirna i slatkasta tekućina.

"Već 30 mililitara štetno je za zdravlja odraslih osoba", rekla je i dodala kako ne mora biti smrtonosan ako se liječenje poduzme na vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara