Baldasar Milanoviću: Izgubio si izbore, daj ostavku!

Baldasar Milanoviću: Izgubio si izbore, daj ostavku!

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar pozvao je Zorana Milanovića da da ostavku. I ne samo njega, već kompletno rukovodstvo stranke. Baldasar se okomio na šefa svoje partije i zbog današnje izjave o koaliranju MOST-a sa "kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom". Svoja promišljanja iznio je novinarima na večerašnjem primanju u Vili Dalmaciji.

> Opačić i Grčić odbrusili Baldasaru: Izbore nismo izgubili nego su nam ukradeni, slobodno odi iz SDP-a

> Kolarić za Index: Ovo su peti izbori zaredom koje je Milanović izgubio, vrijeme je da ode

Baldasar se ne slaže

"Ne slažem se s predsjednikom moje stranke i njegovom izjavom kojom je jednu veliku stranku optužio za nešto što ne bi trebao, za neoustaštvo. Mislim da su to preteške riječi. Razumijem zbog čega je revoltiran, ali takve su stvari potpuno nepotrebne u našoj državi opterećenoj nizom gospodarskih problema. Ne smijemo se dijeliti na takav način, ljudi koji su na takvim pozicijama ne smiju to govoriti. Izbore možemo izgubiti, ali obraz ne. Zato ne mogu prihvatiti da se pola mojih sugrađana proglašava zločincima. Pozivam na normalni dijalog", kazao je Baldasar u uvodu. 

Kojim će pravcem SDP?

Odmah potom prešao je na glavnu stvar. Neuobičajeno hrabro za svoj standardni diskurs, Baldasar je zatražio da kompletno rukovodstvo SDP-a na čelu sa Milanovićem da ostavku!

"Svaka stranka kada dođe u ovakvu poziciju mora odlučiti kojim će pravcem krenuti. Jedino ispravno je u smjeru zapadnih demokracija. Njihove uzance kažu da rukovodstvo koje izgubi treba dati ostavku, pripremiti stranku za nove izbore, što ne znači da se ne mogu opet sutra kandidirati", zaključio je Baldasar.

Toliko je bio zabrinut da je izostavio ključnu sentencu sa ostavkom rukovodstva da je novinarima na kraju službenog obraćanja to još jednom ponovio. Rukovodstvo - ostavka. To možda najbolje ilustrira kolika je želja u Baldasara da se razračuna sa onima koji su ga smetnuli za izbore. Kako je krenuo, još će sebe ponuditi za Milanovićevog nasljednika.

Teška bila 2015. godina

Novinari su ga pitali i o tome koliko je zadovoljan sa napravljenim u 2015. godini. 

"Godina mi je bila teška, imali smo uspona i padova, ali smo zadovoljni, mislim da smo napravili koliko se moglo. Plus tri, minus četiri. Imamo još godinu i pol ispred sebe. Mislim da ćemo realizirati većinu planova. Jedini je naš cilj da pokrenemo gospodarstvo kroz investicije, a to znači promjenu GUP-a. Nadam se da će Vlada pomoći da Split dobije status drugog grada u Hrvatskoj, da rukovodimo svojom crtom pomorskog dobra, a ne da za sve pitamo Županiju. Tražimo ono što je prirodno za drugi grad u Hrvatskoj", kazao je Baldasar.   

Slatka osveta: Prije izbora odbačen kao zadnja kanta

Ovako dramatičan istup ne čudi, jer Baldasar je prije izbora odbačen kao zadnja kanta. Mjesta za njega na listi koalicije Hrvatske raste u X. izbornoj jedinici nije bilo, premda je Baldasar i gradonačelnik Splita, ali i šef splitskog SDP-a. Milanović je bio skloniji gradonačelniku Makarske i gradonačelnicama Komiže i Supetra pa stoga ne čudi da se Baldasar ovako direktno obrušio na predsjednika SDP-a, a i ostale koji nisu prepoznali njegov potencijal.

Milanovićem nasljedniku u premijerskoj fotelji poručio je da bi bilo dobro da malo bolje nauči hrvatski jezik, a u svakom slučaju daje mu "kredit". Prijedlog novog predsjednika Sabora da mu se doda "državni" mu ne smeta, izuzev ako se povuku određene konotacije.

Kovačević: Očekujem demokratske izbore u HNS-u

Par riječi rekao je i Baldasarov zamjenik.

"I u pobjedi i u porazu treba biti velik. Treba priznati ako smo izgubili izbore, trebamo željeti najbolje našoj državi i novoj vlasti i novom premijeru, da napravi najbolje za Hrvatsku. Mi ćemo biti korektor u oporbi, usmjeravat ćemo, truditi se da to bude još bolje. Vesna Pusić je najavila kako se više neće kandidirati za predsjednicu stranke. Očekujem da će se unutar HNS-a provesti demokratski izbori i moje mišljenje je da trebaju biti na tekovinama Savke i Tripala koji su bili veliki političari", kazao je dogradonačelnik Goran Kovačević iz HNS-a.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara